Wat kun je doen als je last krijgt van je oren tijdens het vliegen?

Het is vakantieperiode en veel mensen zien dan de kans om naar een mooie bestemming af te reizen, misschien wel met het vliegtuig. Een gemakkelijk voertuig om mee te reizen maar voor je oren kan het soms best vervelend zijn. Hier wat tips om er wat aan te doen.

Het vliegtuig verandert regelmatig van hoogte en hierdoor ontstaat er ook verschil in luchtdruk, dit is waar de druk op je trommelvlies vandaan komt. Het kan vervelend aanvoelen en soms zelfs leiden tot flinke oorpijn. Normaal gesproken regelt de buis van Eustachius de druk in het binnenoor, zodat deze niet te groot wordt. Als dit niet vanzelf gebeurt kun je een handje helpen.

Neem een snoepje

Wat vaak helpt tegen de druk op je oren is extra slikken en gapen. De buis van Eustachius opent zich dan namelijk waardoor teveel lucht kan ontsnappen of extra lucht kan worden toegelaten. Zuigen op een snoepje of kauwgom kauwen kan ook helpen. Meestal verdwijnt de druk op je oren vanzelf als het vliegtuig niet meer van hoogte verandert.

Neus dicht en blazen maar

Als met gapen of slikken de druk niet verdwijnt, kun je proberen te klaren. Je knijpt dan je neus dicht met je vingers en je blaast voorzichtig lucht naar je mond, maar dan zonder je mond open te doen. Op deze manier geef je tegendruk met je eigen adem. Als gevolg hoor je dan meestal je oren ploppen en is de druk verdwenen.

 

Bron: https://www.doof.nl/algemeen/last-van-je-oren-tijdens-vliegen-dit-kun-je-doen/