Zanger Waylon waarschuwt Nederlandse jongeren subtiel voor het gevaar van gehoorschade. Uit eerder onderzoek* blijkt dat nu al meer dan een half miljoen jongeren een gehoorbeschadiging heeft opgelopen, zonder dat ze zich daarvan bewust zijn. De klachten treden vaak pas twintig jaar later op. Het belang van gehoorbescherming wordt dan ook vaak onderschat, omdat jongeren nu nog niet stilstaan bij hoe hun gehoor er dan aan toe is. Om daar verandering in te brengen, prijst een 59-jarige Waylon een concert aan op 29 november 2039. Zijn boodschap: Enjoy 2039. “Want als je over twintig jaar ook goed wilt horen, moet je nu zorgen voor je oren”, aldus de artiest.
Waylon kampt zelf ook met de gevolgen van een gehoorbeschadiging die hij een aantal jaar geleden opliep bij het afsteken van vuurwerk, tijdens Oud en Nieuw. Na een harde knal hoorde hij even niets meer, waarna zijn gehoor terugkwam, maar wel met een piep en ruis in zijn oor. “Inmiddels heb ik daarvan geen last meer, maar helaas word ik sneller moe en kan ik mijn gehoor veel minder belasten dan voorheen. Als artiest besef ik de waarde van een goed gehoor. Als ik had geweten welke risico’s ik liep, had ik zeker gehoorbescherming gebruikt. Dat is ook de reden dat ik graag aan deze campagne meewerk. Onderschat de gevaren van te veel decibels niet”, aldus Waylon.
Wie na een concert of festival met een pieptoon in zijn oren in slaap valt, weet dat zijn oren te veel te verduren hebben gehad. Maar liefst 93% van de stappers heeft hier dan ook last van. Er ontstaat daarmee onherroepelijke schade. Waylon: “De meeste mensen weten dat al wel, maar toch doen ze er te weinig tegen. Daarom heb ik ‘ja’ gezegd tegen de Enjoy 2039-campagne van Beter Horen. Mijn boodschap, bescherm je oren tegen te veel decibels. Tijdens concerten, festivals, maar ook bij het afsteken van vuurwerk. Dan kun je ook op latere leeftijd van muziek blijven genieten.”
Jaarlijks lopen 21.500 Nederlandse jongeren* gehoorschade op bij concerten, festivals en stadionbezoeken. Ongeveer een kwart van alle Nederlandse jongeren kampt met een vorm van gehoorschade die vaak pas op latere leeftijd aan het licht komt. Wereldwijd riskeren 1,1 miljard jongeren gehoorschade, zo blijkt uit cijfers van de WHO.
Beter Horen