WHO waarschuwt voor gehoorverlies bij 1,1 miljard jongeren

Ruim 1,1 miljard jongeren over de hele wereld lopen groot risico op gehoorschade, onder andere door het volume op hun muziekspelers en telefoons. 

Dit blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Samen met de International Federation of Hard of Hearing People (IFHOH) vraagt de WHO aandacht voor de noodzaak van preventie van gehoorverlies. Daarom is vandaag, 3 maart 2015, uitgeroepen tot International Ear Care Day.

Ruim 360 miljoen mensen hebben gehoorverlies. Dat is 5% van de wereldbevolking. Van de volwassenen heeft 15% gehoorverlies. Dit zijn verontrustende cijfers, vooral aangezien bij veel van deze mensen het gehoorverlies voorkomen had kunnen worden. De WHO start daarom de campagne Make Listening Safe en roept op om zuinig op je gehoor te zijn.

Met deze campagne vraagt de WHO aandacht voor het wereldwijd groeiende probleem dat met name tieners en jong volwassenen, gehoorschade oplopen door hard geluid in de vrije tijd (noise-induced hearing loss). Dit komt onder andere door het gebruik van muziekspelers en blootstelling aan schadelijke geluidsniveaus bij evenementen en uitgaansgelegenheden.

Ruth Warick, voorzitter van IFHOH, meent dat gehoorverlies door excessief hard geluid bij entertainment voorkomen kan worden. “We moedigen iedereen aan om goed voor je gehoor te zorgen door het volume laag te houden op je muziekspelers en andere apparaten. Niet alleen vandaag op Ear Care Day, maar het hele jaar!” 

bron: nvvs