Widex UNIQUE gaat door de geluidsbarrière


Widex legt met de nieuwe UNIQUE-serie de lat weer hoger. “Live life Large” is de slogan van deze nieuwe serie. Een treffende omschrijving van de mogelijkheden die de verschillende nieuwe en vernieuwde features bieden.

Features die bijdragen aan een nog betere spraakverstaanbaarheid en ook features die zijn ontwikkeld voor gebruik van hoortoestellen door mensen met een actieve leefstijl. UNIQUE biedt een totale luisterbeleving in allerlei situaties, van doorsnee tot extreem.

A/D-converter
Widex was de eerste in de hoortoestelbranche die het belang van een groot ingangsbereik van de A/D-converter (ADC) niet alleen onderkende, maar er ook iets aan deed. Het ingangsbereik van UNIQUE begint op 5 dB en loopt geheel lineair door tot 113 dB. Daarmee zijn nu ook heel zachte geluiden, die een belangrijke bijdrage leveren aan de luisterbeleving, binnen het bereik gebracht en kunnen harde geluiden onvervormd worden verwerkt.

Low-Level Noise Reduction
Hoewel het kunnen horen van zachte geluiden belangrijk en ook prettig is, geldt dat niet voor álle zachte geluiden. UNIQUE maakt daarom onderscheid tussen gemoduleerde geluiden – zoals het kraken van sneeuw onder je schoenen of het zachtjes knappen van het hout in de open haard – en ongemoduleerde geluiden, zoals de koelkast of airco. De zachte, ongemoduleerde geluiden worden gedempt, waardoor een UNIQUE-toestel heel rustig klinkt.

Windruisonderdrukking
Wind zorgt voor een heel luid geluid in de hoortoestellen, dat niet alleen als storend wordt ervaren, maar dat ook het spraakverstaan bemoeilijkt. Hoortoestellen uit de UNIQUE440-serie hebben een zeer uitgekiend systeem dat dit geluid zo kan dempen dat het minder storend wordt. Uniek is dat dit systeem in elk hoortoestel afzonderlijk werkt, zodat ook mensen die maar één hoortoestel dragen ervan kunnen profiteren.

Sound Classes
De chip van UNIQUE bevat een uitgebreide bibliotheek van real-life geluidsvoorbeelden – Sound Classes – waarmee de binnenkomende geluiden worden vergeleken. Nadat de juiste Sound Class is bepaald, wordt het hoortoestel optimaal ingesteld voor die bepaalde situatie. Is er spraak aanwezig, dan ligt de nadruk daarbij op hoorbaarheid, is er geen spraak dan wordt luistercomfort belangrijker.

De hoortoestelgebruiker kan dit bovendien zelf beïnvloeden met de voorkeursregelaar. Met deze regelaar worden zowel het volume als ook de werking van de verschillende features aangepast. De overgang van de ene naar de andere Sound Class geschiedt heel vloeiend, waardoor de toestellen gewoon goed blijven klinken, ook als de situatie verandert. In 2016 bestaat Widex 60 jaar. Nog nooit klonk een Widex-hoortoestel zo goed als UNIQUE.

UNIQUE wordt vooralsnog niet opgenomen in de ZN-Hoortoestellendatabase en uitsluitend geleverd aan geselecteerde zelfstandige audiciens.

www.widex.nl