Zorgverzekeraars: hoortoestel te duur

Hoortoestellen, de nummer 5 in de top-10 van meest verkochte hulpmiddelen zijn nog steeds te duur.

“Een paar jaar geleden kostte een hoortoestel 1.200 euro. Inmiddels is dat gedaald naar zo’n 650 euro. Als wij ze zelf voor iets meer dan 400 euro leveren, moeten anderen dat ook kunnen”, zegt Arno van Son, financieel directeur van zorgverzekeraar CZ. “De winst op hoortoestellen is nog steeds te hoog.”

Dat vindt Zilveren Kruis ook. “Als Specsavers zegt dat ze de 25% eigen bijdrage die de klant moet betalen voor hun rekening nemen, dan moet er toch nog iets van de prijs afkunnen”, vindt woordvoerster Christine Rompa. “In 2010 vergoedden we 31 miljoen euro aan hoortoestellen, vorig jaar 40 miljoen. Als we niet scherper ingekocht hadden, door alleen de hoortoestellen van Beter Horen, Schoonenberg en Specsavers te vergoeden, was dat verdubbeld tot 62 miljoen.” Dit jaar onderhandelt Zilveren Kruis opnieuw over lagere prijzen met leveranciers van hoortoestellen. Per jaar vergoeden de zorgverzekeraars voor zo’n 130 miljoen aan hoorapparatuur.

Groeiende markt

Het is een groeiende markt, beaamt Paul Valk, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Audicien Bedrijven (NVAB). Het aantal klanten groeit met 7% per jaar. “Volgens een onderzoek van TNO hebben 1,4 miljoen Nederlanders een probleem met hun gehoor. Daarvan hebben er 800.000 een hoortoestel. Nog 600.000 te gaan dus.” In werkelijkheid zijn het er meer. “Want mensen die hoorproblemen hebben stellen de aanschaf van een hoortoestel 5 tot 10 jaar uit”, zegt Valk.

CZ besloot 2 jaar geleden het breekijzer in de markt voor hoortoestellen te zetten door ze zelf via het dochterbedrijfje Tonen te verkopen. Van Son: “Niet om groot te worden, maar als drukmiddel om anderen scherp te houden. Wij kopen die toestellen voor 150 euro per stuk in.”

bron: De Gelderlander