Earline start met een nieuwe online rubriek ‘Broodje Aap?!’. We spotten regelmatig artikelen online, die we aan een divers panel voorleggen. Zoals dit artikel van fd.nl: Teveel herrie, neem een pil? Broodje Aap? Of niet? Praat mee en reageer!
Nieuwe markt: pillen tegen doofheid
Een pil gaat ons redden van doofheid. Dat beloven ondernemers die op het Amsterdam Dance Event (ADE) een nieuwe gehoorpil presenteren. Slik het tabletje een dag vooraf, duik een luidruchtig concert in en je hebt achteraf geen last van oorsuizingen. Ook in fabrieken of andere plaatsen met veel herrie moet dit ellende voorkomen, wat miljoenen mensen kan helpen.
Dat is nogal een belofte, maar de makers zien zich gesteund door wetenschappelijke studies. Gehoorschade hoeft niet te komen door fysieke schade aan het oor, zo ontdekten wetenschappers. Wie een zware duizendklapper naast zijn oorschelp laat afgaan, vernietigt zijn trommelvlies en daar is geen medicijn tegen opgewassen. Maar het gehoor verslechtert meestal omdat gehoorcellen bij een luid concert giftige stoffen aanmaken die cellen vernietigen. Die verdwenen gehoorcellen komen nooit meer terug en dat verklaart dat mensen met het ouder worden steeds slechter gaan horen.
De pil moet nog getest op festivalgangers. Ook is de dosis hoog: wie de pil slikt moet geen andere voedingssupplementen innemen.
Doofheid is dus biologisch, en een reeks aan farmaceuten is aan de slag gegaan om met deze kennis geneesmiddelen te verzinnen die biologische doofheid bestrijden. Naar verwachting komen de komende jaren hun producten op de markt, zo schreef the New York Times. Ook de ADE-pil lift mee met de trend: het middel ligt sinds een paar weken in de Etoswinkels als supplement. Het tablet bestaat uit een mix van magnesium en vitaminen A, C en E die de agressieve stoffen aanvallen en het kan zo zelfs mensen met een aangeboren gehoorafwijking helpen, zo beschreef tijdschrift Nature.
Deze pil is alleen nog pril. De effecten zijn getest op muizen maar de grote test op een groep frequente festivalgangers moet nog volgen. Ook waarschuwen de makers dat de dosis hoog is, wie de pil slikt moet geen andere voedingssupplementen meer innemen. De aanbieders zien vooral nut voor mensen die niet altijd bescherming dragen. Zoals de monteur in de fabriekshal, die steeds zijn oordoppen uitdoet om te overleggen. Of bij concerten waar je ook door de muziek heen wil kletsen. ‘Daarom delen we de pillen op ADE uit’, zegt Barry Seifer, CEO van aanbieder hearinghealthscience, die voor de promotie van het product (ACEMg) een rustige plek heeft gekozen: ‘op de Amsterdamse veerpont, tussen de festivalgangers’.
Bron: www.fd.nl
Wendelina Timmerman van Hooridee, Haarlem:
“Ook al komt er een pil op de markt, met de kennis van nu blijft maatwerk gehoorbescherming op nummer 1 staan bij een festivalbezoek; dat blijft absolute noodzaak dus”.
Andrea Voerknecht-Kruger, docent Da Vinci College, Dordrecht, domein Gezondheidszorg:
“Dit onderwerp is bij ons in de lessen geweest als vraag van de studenten en later als discussie. Tegen onwetendheid van de massa is het aan ons – KNO-artsen, huisartsen en apothekers – om de mensen (die het geloven) beter te informeren”.
Roland Zweers, Zweers Hoortoestellen, Zevenbergen:
“Ik heb totaal geen vraag naar zo’n pil gekregen in mijn winkel. Ik heb er geen keiharde mening over. Je moet voorzichtig moeten zijn als dit soort zaken niet wetenschappelijk onderbouwd zijn; volgens mij is dat hier het geval. Echter, ik ken niet alle onderzoeken. Het ‘muizenverhaal’ is wel bekend, maar dat richt zich naar mijn weten op genezing. De pil op het ADE zou bescherming geven. Je kunt denken ‘beter voorkomen, dan genezen’ – en als iets te genezen is, dan graag op een biologische manier… waarom zou het dan niet op een biologische manier te voorkomen zijn? Maar daar geloof ik in dit geval weinig van. Als er een storm over een gewas gaat, kun je dit gewas later wel recht zetten, maar tijdens de storm knakken de stengels toch om… Wat mij betreft ‘Broodje Aap!’ dus…”.
Wat vindt u hiervan? Broodje Aap?! Of niet? Laat het ons weten.