Terugblik op mini symposium over tinnitus

Afgelopen donderdagavond 14 februari organiseerde ArtEZ Academy of Music, een mini symposium over de aandoening tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd. Iets wat niet te zien is aan iemand maar waar wel een hoop mensen last van hebben. Deze informatieve avond werd geleid door verschillende sprekers. Bij aanvang kon je genieten van een lekker kopje koffie en werd je vermaakt door een swingend bandje gevormd door studenten van de school. De avond eindigde met een panel waar mensen vragen konden stellen. 

De gastvrouw van de avond, Rianne Heezen, begeleidde het symposium. Als eerst vertelde zij over gehoorbescherming op ArtEz.

25 procent van de jongeren, internationaal, lijdt aan gehoorklachten, waarvan tinnitus het meest voorkomt. Dat zijn twee miljoen Nederlanders. Hoorklachten staan in de top vijf van de werkgerelateerde gezondheidsklachten, het is dus een groot probleem.

Uit veel onderzoeken naar top musici blijkt dat zo’n 50 procent last heeft van hoorproblemen. De grote vraag is waar dat vandaan komt. Dit heeft alles te maken met de luide decibels en andere feiten die gerelateerd zijn aan muziek maken.

Dus, waarom heeft ArtEZ een avond georganiseerd over dit onderwerp? Omdat de cijfers hoog zijn en de ontwikkeling ervan snel gaat. Je kan er niet van genezen maar je kan er wel mee leren omgaan. Weten is bewustzijn. Dat is waarom ArtEZ zelf een aantal dingen doet om de oren van de studenten zoveel en goed mogelijk te beschermen. Gehoorverliespreventie is een onderwerp in het ‘Muziek en Gezondheid’ programma. Ze proberen studenten er bewust van te maken dat je het geluid kan reduceren bij de geluidsbron. Dan zijn er ook nog bewustwordingslessen, dat doen ze door middel van een geluidsagenda. Houd je decibels bij. Met een DB App kun je meten hoeveel decibel je produceert en hoe lang je dat dagelijks doet. Zo heb je enig idee hoeveel gehoorbelasting je oren krijgen te verduren. Soms als het heel hard is kun je het verlagen, dat noemen zij een ‘geluidsdieet’. ArtEZ stimuleert studenten om de Decibel App te downloaden. Ook doen ze aan persoonlijke preventie. Vanwege een samenwerking met een bedrijf die oordoppen verkoopt, kunnen studenten op maat gemaakte oordoppen kopen mét korting en zo op een goede manier hun oren beschermen. Verder hebben ze jaarlijks metingen, in maart hebben ze in Arnhem audiogrammen voor metingen en daar kun je je voor inschrijven. Dat is een stukje van hoe ArtEZ er mee omgaat.

Na deze inleiding was het tijd voor de gastsprekers van de avond. Pieter Douma trapte af en vertelde zijn persoonlijke verhaal over hoe hij tinnitus heeft gekregen. Op een gegeven moment in zijn leven heeft hij de aandoening kunnen accepteren en is hij gestopt er tegen te vechten. Hij ziet het nu als zijn metgezel en heeft het publiek ook wat maniertjes verteld waarop je er mee kunt leren omgaan.

De tweede spreker was Jan de Laat. Hij is Audioloog – klinisch fysicus bij het Leiden University Medical Centre. Jan heeft vooral de werking van het oor uitgelegd en wat er gebeurt binnen in het oor als je tinnitus hebt. Wat hij voornamelijk aan het publiek wilde meegeven was: kijk echt uit met harde, langdurige geluiden. Als dit eenmaal de binnenkant van je oren heeft beschadigd dan is dat permanent en zal dat niet vanzelf weer herstellen.

Na afloop van dit interessante symposium was er tijd om vragen te stellen aan de sprekers. Veel mensen in het publiek bleken ook last te hebben van tinnitus. Het is dus iets wat vaker voorkomt dan we denken.

Al met al een interessante avond met veel nieuwe weetjes!