Week van het Oorsuizen in volle gang

4 februari is de Week van het Oorsuizen van start gegaan. Stichting Hoormij organiseert het dit jaar voor de 6e keer. Ruim 1 miljoen mensen in Nederland hebben namelijk te maken met oorsuizingen. Het aantal stijgt, vooral onder jongeren. Goede voorlichting en preventie zijn meer dan ooit nodig. De week duurt nog tot en met 10 februari.

Hier het verhaal van Davy die op 18-jarige leeftijd te maken kreeg met tinnitus, en waarbij de klachten na 7 jaar alleen maar erger zijn geworden.

Davy woont samen met zijn vriendin en volgt het laatste jaar van de HBO-opleiding Facility Management aan de HAN in Nijmegen. Davy: “Deze studie is mij op het lijf geschreven. Je zorgt er voor dat de ondersteunende processen van een bedrijf goed verlopen, zoals huisvesting, schoonmaak, catering, receptie en beveiliging. Je leert problemen te herkennen én op te lossen.” In het begin van de zomer hoopt hij af te studeren.

Rotperiode

In eerste instantie wilde Davy rechten studeren aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en advocaat worden. “Ik ben een doorzetter, als ik ergens aan begin, maak ik het ook af. Het gevolg van die houding was dat het eigenlijk te lang duurde voordat ik tot de conclusie kwam dat die studie niets voor mij was. In het derde jaar ben ik gestopt, één van mijn beste beslissingen in een rotperiode. Er speelden verschillende problemen in mijn leven. Eigenlijk heb ik het oorsuizen best lang ontkend en voor mezelf gehouden. Ik wilde niet anders zijn en hoopte eigenlijk dat het wel over zou gaan. Thuis was het niet altijd fijn, waardoor de drempel om dit te bespreken ook groter was. Ik stak mijn kop in het zand en ging veel op stap met mijn vrienden. Naar de kroeg, feestjes, festivals. Ik houd van Hardstyle, muziek vergelijkbaar met hardcore en hardtrance. Toen de ‘piep’ bleef, besloot ik oordoppen te kopen. Tot ik op een punt kwam dat het écht niet meer ging, het thuis verteld heb en hulp zocht.”

Tinnitus en cholesteatoom

De huisarts verwees Davy door naar een KNO-arts in het Vie-Curi Medisch Centrum in Venlo. Zijn diagnose: tinnitus. De arts zei: ‘Je vermoeden klopt.’ Maar er volgde verder geen informatie of advies hoe Davy hiermee moest dealen. “Hoe kun je iemand nu zo wegsturen? Die afspraak ging overigens gepaard met een MRI-scan. Ik bleek ook een cholesteatoom te hebben. Dit is een ophoping van huidcellen in het middenoor die leidt tot een chronische oorontsteking en ingroei van het trommelvlies. Vaak zijn meerdere operaties nodig, die geen zekerheid bieden op genezing. Dat ze daarachter kwamen, vind ik dan wel weer een geluk bij een ongeluk. Want zonder die tinnitus had ik dat nooit geweten. Met mogelijk nog ernstigere gevolgen van dien. Of het één met het ander te maken heeft is niet duidelijk. De operatie die volgde, vond ik spannend en ingrijpend. Ik heb erna een week lang met een band om mijn hoofd op de bank gezeten met een tinnitus die drastisch was verergerd. Het was veel om te verwerken. Te veel. Ik heb wel hulp gezocht bij een psycholoog, maar die gesprekken gingen meer over mijn kinderjaren, dan over de vraag hoe ik kon omgaan met die piep. Die werd niet alleen heftiger, er kwamen ook geluiden bij, een soort geruis.”

Het hele verhaal kunt u lezen op www.stichtinghoormij.nl

De Week van het Oorsuizen duurt nog tot en met 10 februari, u kunt de agenda van Stichting Hoormij in de gaten houden voor evenementen en bijeenkomsten die alles te maken hebben met dit onderwerp.