Wibi Soerjadi over passie, gehoor en Specsavers

Earline was gisteren bij een mini-concert van Wibi Soerjadi in The Mayor Manor in Amsterdam. Hier werd de samenwerking bekend gemaakt tussen pianist Wibi Soerjadi en Specsavers. Het onderwerp ‘gehoorverlies’ staat dichtbij componist Soerjadi, omdat hij zelf heeft ervaren wat de impact is geweest van (tijdelijk) gehoorverlies op zijn leven en het beoefenen van zijn passie: piano spelen. Soerjadi wordt het nieuwe gezicht van Specsavers Audiciens en speelt vanaf dit jaar een belangrijke rol in de marketingcampagnes.

“Als componist is mijn gehoor mijn belangrijkste instrument. Toen ik tien jaar geleden met Idiopatisch Perceptief gehoorverlies werd geconfronteerd – plotselinge doofheid door een aantasting van mijn gehoorzenuw – dacht ik dat ik mijn grootste passie nooit meer goed zou kunnen beoefenen”, vertelt Soerjadi. “Ik hoorde namelijk steeds de verkeerde noten. Ik heb mijn hersenen gestimuleerd door te blijven spelen en na veel tijd en moeite kwam alles gelukkig weer terug. Het is nog altijd onduidelijk waar mijn doofheid vandaan kwam, waardoor ik voorzichtig met mijn gehoor blijf omgaan”.

Tijdens het concert liet Soerjadi de genodigden ervaren hoe hij zijn plotselinge doofheid waarnam en hoe iemand met gehoorverlies muziek waarneemt. Dit deed hij samen met klinisch neuropsycholoog en specialist Gehoor, Geheugen en Gedrag Olav Wagenaar, die wetenschappelijke toelichting gaf omtrent de (psychische) impact van gehoorverlies.

 

Op bed een boek van Beethoven

Vanaf vandaag is Wibi Soerjadi te zien in de nieuwe tv-commercial van Specsavers Audiciens. “Specsavers vindt passie en gehoor belangrijk en dat is iets dat ook dichtbij mij ligt”, vertelt Wibi na afloop van het mini-concert in een kort interview met Earline. “Wat uniek is in de commercial dat de muziek helemaal doorloopt tot het einde. Je ziet mij als jonge Wibi, die uit school lekker piano speelt en op bed een muziekboek van Beethoven leest. Achter mijn bed ligt trouwens een hele stapel Donald Duckies waar ik, zoals je vast weet, ook gék op ben”, lacht hij. “Daarna loop ik, samen met mijn moeder, in het Concertgebouw. Geweldig, ik ben echt al mijn hele leven met piano spelen bezig. Het is mijn passie en dat komt perfect in het script van Specsavers tot uiting”.

www.specsavers.nl