Met een simpel idee hopen Peter en zijn maten het gehoor van miljoenen jongeren te redden. Ze maakten een bandje dat waarschuwt voor te veel geluid.
De Haagse student Peter Mikhail (19) kwam na elk feestje thuis met een kater. Niet zozeer door de drank, maar als gevolg van de luide muziek. “Je kent het wel, die piep in je oren die wel uren kan aanhouden.” Gelukkig verdwijnt ‘ie meestal, maar onschuldig is het allerminst, beseft hij. “Het betekent dat je te lang aan te veel lawaai bent blootgesteld. Op termijn kan dit leiden tot permanente gehoorschade.”
Bijna een kwart van de Nederlandse jongeren hoort hierdoor niet goed meer, blijkt uit recent onderzoek van de Hoorstichting. “Zorgwekkend”, vindt Mikhail, al ziet hij die bezorgdheid niet terug bij medefestivalgangers. “Jongeren weten vaak wel dat het niet goed is om te dicht bij boxen te staan, maar ik zie zelden dat ze oordoppen in doen. Het echte bewustzijn ontbreekt. Pas achteraf balen ze van die piep in hun oren, maar dan is het al te laat.”
Voor een opdracht van de Haagse Hogeschool in Delft bedachten hij en vijf studiegenoten daarom de Decibrace. De naam zegt het al: een armband die waarschuwt dat de gebruiker aan te veel decibellen wordt blootgesteld. Eerst lichten er waarschuwingslampjes op, daarna gaat de band trillen. Bij de ontwikkeling kregen ze hulp van twee TU-studenten, die het idee zo gaaf vonden dat ze er hun vrije tijd aan opofferden.
“De armband creëert direct bewustzijn bij de jongere dat zijn gehoor op dat moment wordt aangetast. Die stap ontbrak tot nu toe. Mensen kunnen zelf niet precies aanvoelen wanneer het oor te veel te verduren krijgt.” Mikhails theorie is dat iemand die zo direct gewaarschuwd wordt, eerder afstand zal nemen van de muziekbron of oordoppen in doet.
De jongens zijn zeker van hun zaak. Ze hebben al ‘positieve gesprekken’ gehad met een grote oordoppenfabrikant en de Hoorstichting, die hun product wel zien zitten. Ze staan op 12 juni bovendien in de nationale finale van de Student Company van het jaar competitie. “We gaan ervan uit dat we die winnen”, zegt Mikhail zonder schroom. “Het is een baanbrekend product, iedereen is er enthousiast over. We lossen een probleem op waar bijna alle jongeren mee te maken hebben.”
Ook als de eerstejaars technische bedrijfskunde niet winnen, willen ze het product op de markt brengen via een eigen start-upbedrijf. De armband moet straks voor zo’n 10 euro te koop zijn, liefst meteen met oordoppen erbij. Mikhail, die nu al ondernemend bezig is met zijn eigen vlogkanaal over sporten en voeding, gelooft helemaal in het product. “We leggen nu contact met grote dj’s in de hoop dat zij de Decibrace willen promoten. Als zo’n Armin van Buuren hem om heeft, dan ben je binnen.”
Bron en afbeelding: AD