NOS: gemeente trakteert 16-jarige op oordopjes tegen gehoorschade

Om te voorkomen dat jeugdige inwoners gehoorschade oplopen, wil de gemeente Westervoort oordopjes uitdelen aan jongeren die hun zestiende verjaardag vieren. “Jongeren worden tijdens het uitgaan en bezoeken van concerten veelvuldig geconfronteerd met een te hoog geluidsvolume van de muziek”, zegt wethouder Arthur Boone.

Het plan

Vanaf 15 mei ontvangen de jongeren van Westervoort die dat jaar 16 jaar worden een brief van de gemeente met de risico’s van gehoorschade en de noodzaak van beschermende maatregelen bij het bezoeken van concerten en festivals door oordoppen te dragen. Als verjaardagscadeau krijgen de jongeren een set kwalitatief goede oordoppen aangeboden. De oordoppen zijn speciaal bedoeld voor het dragen tijdens muziekoptredens. De verschillende toonhoogten worden op een lager geluidsniveau doorgegeven, zodat iedereen zorgeloos kan genieten van de muziek.

Volgens Boone (VVD), die over de volksgezondheid gaat, kosten de oordopjes de gemeente jaarlijks zo’n 1500 euro. Per jaar worden ongeveer 175 jongeren in de gemeente Westervoort zestien. Het gaat om kwalitatief goede oordopjes, die meerdere keren kunnen worden gebruikt.

“1500 euro per jaar is een stuk goedkoper dan de potentiële gevolgen van gehoorschade”, aldus Boone. Daarmee doelt hij op medische kosten en arbeidsongeschiktheid, die als gevolg van gehoorschade kunnen ontstaan. De gemeente denkt nog na over andere acties, bijvoorbeeld het uitdelen van oordopjes op festivals.

Piep in je oor

Veel mensen weten niet hoe hinderlijk gehoorschade kan zijn, stelt Boone, die zelf schade heeft aan zijn linkeroor. “Je merkt vaak niet eens dat je wat minder hoort, maar je hebt wel altijd een piep in je oor.” En dat kan leiden tot concentratieproblemen, slapeloosheid en in sommige gevallen zelfs zelfmoord.
Eerder meldde de Hoorstichting dat een op de vier jongeren last heeft van gehoorschade.

Bron: NOS / Westervoortplaza