Stichting Hoormij: Deze schoonmaaktips geven wij

In de afgelopen nieuwsbrief van Earline vroegen wij welke tips u meegaf aan uw klanten als ze een hoorapparaat kopen. Hier kregen wij reactie op van Stichting Hoormij. Ook zij hebben verschillende schoonmaaktips op hun site staan.

“Voorkom irritatie, jeuk en andere huidproblemen in jouw gehoorgang en oorschelp door je met name het oorstukje van jouw hoortoestel goed schoon te houden. Volg de schoonmaakadviezen uit de gebruiksaanwijzing van jouw hoortoestel.

Tips voor hoortoestellen achter het oor

Wrijf jouw hoortoestel dagelijks schoon met een droge, zachte doek of tissue. Gebruik geen alcohol, oplosmiddelen of schoonmaakmiddelen. Deze kunnen de hoortoestellen beschadigen.

Verwijder dagelijks oorsmeer uit het oorstukje (ook uit de ventilatieopening/ontluchtingsgaatjes). Jouw audicien heeft hiervoor speciale borsteltjes. Als je het oorsmeer eerst een nachtje laat indrogen, kun je het eenvoudiger verwijderen.

Maak jouw op maat gemaakte oorstukjes elke twee of drie weken ‘nat’ schoon: maak het oorstukje los van het hoortoestel. Oorstukjes van kunststof of flexibel materiaal kun je tien minuten laten weken in een lauw sopje van een druppel afwasmiddel of in warm water met speciale bruistabletten (pas dan wel op voor verbleken). Verzilverde oorstukjes kun je schoonmaken met warm water en zeep of een doekje met alcohol. Is het oorstukje schoon, spoel het dan eventueel goed na, droog het goed af en blaas de kanaaltjes in het oorstukje droog met een blaasbalgje. Bevestig het oorstukje pas aan het hoortoestel als het helemaal droog is. Rechter oorstukje aan rechter hoortoestel (soms voorzien van rode kleur) en linker oorstukje aan linker hoortoestel (blauwe kleur).

Reinig de microfooningangen en ventilatiegaatjes op het toestel zelf met een speciaal borsteltje.

Bij toestellen met luidspreker in het oor moet je de paraplu of dome-oorstukjes iedere dag met een speciaal vochtig doekje reinigen en de paraplu of dome iedere 4 weken vervangen. Het beschermfilter tegen oorsmeer in een externe luidspreker moet na ongeveer 4 tot 8 weken worden vervangen of als het zichtbaar vuil is, dan wel de geluidskwaliteit merkbaar minder wordt.

Tips voor hoortoestellen achter het oor met de luidspreker in de gehoorgang

Wrijf jouw hoortoestel en de dunne tube dagelijks schoon met een droge, zachte doek of tissue. Gebruik geen alcohol, oplosmiddelen of schoonmaakmiddelen. Deze kunnen de hoortoestellen beschadigen.

Kijk dagelijks of de microfoonopeningen en ontluchtingsgaatjes niet verstopt zijn. Hoe te handelen bij verstopping is afhankelijk van het merk en type toestel dat je hebt. Bij sommige merken kun je het microfoonroostertje kantelen en met een klein borsteltje schoonmaken. Bij sommige merken kun je het schaaltje of oortip verwijderen van de luidspreker en deze onder stromend water reinigen, uitknijpen en een nacht laten drogen alvorens terug te zetten op de luidspreker. Bij andere merken zijn de schaaltjes niet te verwijderen en moet je naar jouw audicien.

Let op! Ontluchtingsgaatjes kun je ook reinigen met speciale reinigingspennetjes. Steek daarbij van de buitenzijde naar binnen, zodat je het oorsmeer terugduwt. Kom echter nooit met pennetjes of een ander scherp voorwerp aan de microfooningangen. Wanneer je van buitenuit door de openingen steekt, kun je de microfoons doorprikken en beschadigen.

Tips voor hoortoestellen in het oor

Wrijf jouw hoortoestel dagelijks schoon met een droge, zachte doek of tissue. Gebruik geen alcohol, oplosmiddelen of schoonmaakmiddelen. Deze kunnen de hoortoestellen beschadigen.

Kijk dagelijks of de microfoonopeningen niet verstopt zijn. Bij verstopping maak je de batterijlade open, verwijder je de batterij en draai je het toestel zo dat de batterijlade naar beneden wijst. Je kunt nu met speciale korte reinigingspennetjes van binnenuit naar buiten steken, zodat je het oorsmeer terugduwt.

Let op! Steek nooit van buitenuit door de opening. Je kunt dan de microfoon doorprikken en beschadigen.

Naast het nylondraadje om het toestel uit jouw oor te verwijderen, begint het ontluchtingskanaaltje. Als deze verstopt zit, kun je met lange reinigingspennetjes van buiten naar binnen steken, zodat het oorsmeer wordt teruggeduwd.

Maak jouw toestel elke twee of drie weken schoon met sterilon of een ander schoonmaakmiddel dat jouw audicien je heeft gegeven. Doe dit met een tissue; leg het toestel nooit in de vloeistof!

Meer informatie

Bekijk deze en nog meer tips op: www.hoorwijzer.nl