Column Jan de Laat – Overgevoelig voor geluid

Het lijkt erop dat er steeds meer geluid geproduceerd wordt als we de grafieken van Amplifon*) mogen geloven, het achtergrondgeluidniveau neemt in grote wereldsteden nog steeds toe. Stiltegebieden zijn ook niet echt stil meer.

Bij de GGD melden zich steeds meer mensen die last hebben van ongewenst lage-tonen geluid. Soms is dat geluid te traceren, maar vaak ook niet. Iemand uit de omgeving van Harderwijk klaagde erover dat er ’s nachts, buiten meer dan binnen, lage-tonen geluiden hoorbaar waren. Na onderzoek bleek het te gaan om een waterzuiveringsinstallatie die op 4 km afstand geluid produceerde; binnen de norm, maar toch hinderlijk. Een ander voorbeeld is aan de rand van de Oostvaardersplassen. Ook daar onderzoek: meest waarschijnlijke bron zou geluid uit de regio Amsterdam zijn dat via het water van het IJsselmeer ten noorden van Almere goed hoorbaar is. In een hofje in Leiden waren ’s nachts hinderlijke lage-tonen geluiden waarneembaar. Uiteindelijk (onderzoek met goedhorende studenten) bleek het te gaan om een machine in de kelder van een van de laboratoria van de Leidse Universiteit die via de bodem hoorbaar was; ook ‘binnen’ de norm. Vaak zijn de mensen die klagen dan toch blij dat er een verklaring is, acceptatie is dan makkelijker.

Maar wat als het geluid niet te traceren is en andere hebben er geen last van? Dat leest u verder in de column van Jan de Laat in ons Earline magazine!