Column Paul van Weezepoel: met spoed gezocht, nieuwe audiciens

Deze column van Paul van Weezepoel al gelezen in Earline Magazine? De economie stijgt, maar wat houdt dit in voor de markt? 

Geen echte verrassing, maar niettemin gewoon goed nieuws: vorige maand bevestigde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat de Nederlandse economie in de turbostand zit. In het vierde kwartaal van 2017 kwam de groei 0,8 procent hoger uit vergeleken met het voorgaande kwartaal en vergeleken met een jaar eerder lag de groei 2,9 procent hoger. Voor 2018 zal de groei uitkomen op 3,1 procent; het hoogste niveau in 10 jaar. Dat soort cijfers heeft Nederland lang niet gezien, het is 10 jaar geleden dat er sprake was van hoogconjunctuur. De Nederlandse economie draait op drie motoren: een zeer snel groeiende export, extra investeringen in woningen en machines en vooral ook consumenten die de portemonnee weer trekken. De bestedingen aan kleding, woninginrichting en elektrische apparaten blijven toenemen, net als de uitgaven aan bijvoorbeeld horeca, recreatie en cultuur. En ook onze hoortoestelmarkt lijkt te profiteren van dit nieuwe economisch elan: tot en met april groeide de markt naar bijna 90 duizend stuks hoortoestellen, ruim 5 procent meer dan vorig jaar en nu al een historisch voorjaarsrecord. Een sterk dalend percentage private markt hoortoestellen zal diverse partijen in de markt tot tevredenheid stemmen.

Hoe anders was dit ruim 5 jaar geleden. Het CBS had in 2012 vrijwel uitsluitend somber nieuws. Het aantal openstaande vacatures was in jaren niet zo laag en de omzet van de detailhandel kromp met maar liefst 5 procent. In Den Haag maakte men zich op om de economie te ondersteunen met talloze bezuinigingsmaatregelen. Met één achteloos genomen maatregel – het voortaan functioneel voorschrijven van hoortoestellen – zouden we allemaal te maken krijgen in 2013. Die bezuinigingen waren trouwens maar in beperkte mate bedoeld om de economie te redden; meer om te voldoen aan de eisen van Brussel om het nationale financieringstekort te beheersen en daarmee de euro te ondersteunen. Maar de economie anno nu groeit dus onstuimig en het gevolg is snel toenemende tekorten aan personeel. Veel bedrijven zijn uit alle macht op zoek naar medewerkers en dat is even wennen, want in de meeste sectoren hadden werkgevers het lang voor het uitkiezen. Maar na jaren van economische neergang en almaar stijgende werkloosheidscijfers is er nu overal weer werk. Sterker, er is in steeds meer sectoren een groeiend tekort aan bekwame mensen. Het aantal openstaande vacatures loopt dit jaar op tot 1 miljoen, verwacht werkbemiddelaar UWV.

Economische groei is positief voor onze audiologische markt, maar ook voor de vraag naar arbeid in onze sector. De nationale lijst met moeilijk vervulbare vacatures is groot en omvat inmiddels ook steeds vaker audicienvacatures. Bedrijven, de ketens voorop, hebben steeds meer moeite om aan personeel te komen. Dat is jammer want het houdt de groei in onze markt tegen en is vooral uiteindelijk ook niet goed voor de kwaliteit van onze dienstverlening.

Ik heb al eerder vastgesteld dat we er als branche gewoon niet goed voor staan nu de vraag naar audiciens in rap tempo toeneemt. Het gebrek aan belangstelling van jonge mensen voor het vak van audicien heeft er de laatste jaren toe geleid dat de beroepsopleidingen een bijna zieltogend bestaan leiden. Kandidaat-studenten worden afgeschrikt door het, door zorgverzekeraars afgedwongen, magere verdienmodel van audiciensbedrijven. Het door overheid, pers en patiëntenvereniging opgedrongen (niet terechte) negatieve imago van audiciens helpt ook niet mee.

Het is beslist positief dat verschillende ketens weer eigen opleidingsmogelijkheden bieden. Maar het is daarnaast ook hoog tijd om in brede zin de aantrekkingskracht voor het beroep van vak audicien nieuw leven in te blazen. Een gegarandeerde, prima betaalde baan in een snelgroeiende ambitieuze markt zou die potentie toch moeten hebben.

Ik wens u een warme zomer, thuis en op de zaak.

Paul van Weezepoel