Doorgeefcolumn: Een Ferrari op houten wielen rijdt niet (lekker)

Heeft u deze prikkelende Doorgeefcolumn al gelezen? Charles Peters, eigenaar van Audiform, over oorstukjes. We zijn benieuwd wat u ervan vindt. Geef gerust uw mening!


Het vervaardigen van oorstukjes op maat is een vak apart. Zeker als je dit op de ‘ouderwetse’ manier doet. Gegoten acrylstukjes met de hand vervaardigen. Een vak dat je in de praktijk moet leren en waar je de nodige feeling voor moet hebben. Ik geloof nog steeds in het vakmanschap en deze manier van werken. Niet grootschalig, maar kleinschalig denken. Groot worden door klein te blijven. Daarnaast zijn wij nog altijd overtuigd van de kwaliteit van gegoten acryl. Kijken naar wat gevraagd wordt, waar het voor is en dan aan het werk. Soms is een aanpassing nodig. Meedenken en niet klakkeloos overnemen van wat er gevraagd wordt. Soms is een andere uitvoering net beter geschikt. Ons vak is een mooi vak.

Uiteindelijk geven wij, u als audicien en wij als producent, een stuk levensplezier terug aan de mensen. Gelukkig zien meer en meer mensen in dat goed kunnen horen kwaliteit van leven geeft. Er wordt dan niet meer alleen gekeken naar de prijs, maar juist naar de kwaliteit van het horen. Een mooi passend oorstukje moet dan ook geen sluitstuk zijn. Het verbetert uiteindelijk de prestatie van het hoortoestel en moet de gehele dag prettig zitten. Dat kan het verschil maken tussen plezier en comfort in het dragen of een oorstukje en hoortoestel die standaard op het nachtkastje belanden. Vandaar de titel, een Ferrari op houten wielen rijdt ook niet (lekker)!

Het bewustzijn bij mensen groeit, ook ten aanzien van preventieve maatregelen. Het dragen van gehoorbescherming wordt meer en meer toegepast en op juiste waarde ingeschat. De vraag groeit, net zoals de mogelijkheden. We zien een verschuiving van de gedachte ‘is dat nou echt nodig’, naar ‘ik heb het nodig en het mag gezien worden’. Hippe kleuren, glitters, het hoeft niet meer onopvallend. De verschillende mediacampagnes hebben hun werk dus gedaan. Voorkomen blijft natuurlijk altijd beter, want een weg terug is er niet. De filters zijn meer en meer geavanceerd en bieden mooie oplossingen voor allerhande toepassingen. Want zelfs geluid wat onder de 80 dB blijft kan erg storend zijn en concentratie- en vermoeidheidsproblemen geven. De filters die wij gebruiken (Crescendo) zijn onderling uitwisselbaar. Daarmee kun je je klant een optie geven. De keuze voor een demping die de klant bevalt, is niet voor elke toepassing en persoon makkelijk te maken. Doordat de filters te wisselen zijn, kun je je klant de gehoorbescherming in de praktijk laten proberen. Ook zijn de filters uit de universele lijn op een later tijdstip alsnog te plaatsen in gehoorbescherming op maat. Mochten klanten tegen de kosten van gehoorbescherming op maat opzien, is dit een mooie opstap. We zien dan ook meer en meer toepassingen van gehoorbescherming op bijvoorbeeld kantoren en kinderdagverblijven. Een mooie ontwikkeling!

Onze nieuwe brochure is vervaardigd door Mirjam Lems van FC-creatief. Een reclame- en marketingvrouw die inmiddels ook overtuigd is van het belang van gehoorbescherming. We geven de column graag aan haar door!