Met toekomstperspectief en glimlach over de eindstreep

Serieuze vernieuwingen, een Europese primeur en meer aanmeldingen dan voorheen; de Optitrade Audiologie Marathon is aan het groeien en zocht een grotere locatie. Spant! in Bussum werd als nieuwe locatie gekozen, waar leverancier en audicien tussen de presentaties door de nieuwste trends in de branche bespraken.

Met Pim Föster als gastheer werd iedere gastspreker hartelijk verwelkomd en van kritische vragen voorzien. Nadat de overwinning van Feyenoord op Ajax nog een enkele keer werd aangehaald, werd de eerste spreker naar voren gevraagd; iemand die weinig introductie nodig heeft. Olaf Schuurmans blikte met ons terug op 2018. Met 4,5% meer ingekochte hoortoestellen was 2018 een goed jaar. Ook werd duidelijk dat zelfstandigen een aandeel van 19% van de audiologiemarkt in 2018 hadden en dat de tendens van een reductie van categorie 3 zich doorzet. De audicien heeft een goed verhaal nodig om de prijzen uit te leggen. Door middel van (markt)rapportages, adviserende tools en overzichten van zorgverzekeraars wil Optitrade helpen om de grote uitdaging aan te gaan: meer klanten in de zaak krijgen.

De toekomst dichtbij

Hoortoestellen met de nieuwste apps en features, de toekomst van de hoorbranche moet het gebruik vergemakkelijken en de (zorg)behoeften van de klant verder inlossen. Starkey, Sivantos, GN Hearing Benelux en Veenhuis Medical Audio bieden hier dan ook de tools voor. Jeroen Douw gaf ons de Europese primeur van Starkey: de Livio AI met ingebouwde 3D bio-sensoren. Dragers worden hier gestimuleerd om lichamelijke (stappenteller) en mentale (luisteractiviteit) activiteiten te ondernemen. Met andere tools zoals valdetectie, hartslagmeter en realtime vertaling van 27 talen, zet Starkey een grote innovatie stap vooruit. GN Hearing Benelux zet in op een optimale muziekbeleving met een snellere, krachtigere en zuinigere processor waar Reinier van den Berg (weerman, natuurliefhebber en spreker in grote zalen) als ervaringsdeskundige optrad. Sivantos zet in op design en het horen van een natuurlijk eigen stemgeluid, waarmee zij het aantal uitvallers willen reduceren. Met twee verschillende ‘processing paths’ is er een programma voor extern geluid en eigen geluid. Noor Bremmers sprak namens Veenhuis Medical Audio, importeur van Widex en Coselgi hoortoestellen, over de nieuwste Soundsense Learn 1.0 waarmee de hoortoesteldrager zijn eigen voorkeuren via de app kan aangeven en op kan slaan. Na het uitvoeren van enkele A/B-vergelijkingen in verschillende situaties, heeft de drager op deze manier de juiste instellingen voor verschillende situaties.

Advies 

Bernafon/Diatec/Oticon, Multi Care Systems, Prins Petfoods en Sonova gaven het publiek interessante ingevingen. Zo werd er een vergelijking gelegd met de dierenvoedselbranche, waar prijzen ook uitgelegd moeten worden en je als zelfstandige zichtbaar moet zijn voor de koper. Een handige tip: neem eens een kijkje op Google Trends! Zo zie je dat enkel in Limburg ‘hoortoestel’ vaker wordt gezocht dan ‘gehoorapparaat’. Wellicht een reden voor andere marketing? Bernafon/Diatec/Oticon gaf ons inzicht over de relatie tussen gehoorverlies en dementie. De oorzaak hiervan is nog onduidelijk, al is het wel duidelijk dat de doorbloeding slechter is bij en dat gehoorverlies vaker voorkomt bij mensen met een minder sociaal leven. Het advies: kies niet voor de goedkoopste maar voor het meest optimaal toestel. Dit zou de dementie ook remmen. Namens Multi Care Systems spraken Wendelina Timmerman en Nathalie van Workum, beiden slechthorend. Door het gesprek aan te gaan met het publiek, ontvingen zij veel goede vragen voor de anamnese, maar werd er niet gesproken over veiligheid terwijl dit juist zo belangrijk is. Vraag de klant naar hun gevoel van veiligheid en vrijheid! En vraag ook iemand uit de direct omgeving mee, is de tip van Jan de Sutter namens Sonova/Phonak. De Sutter benadrukt dat de omgeving meer betrokken moet worden bij het afstellen van het hoortoestel omdat het ook een onzekere periode voor hen is.

Audiologie Inside

Als luchtige afsluiter werden Jan de Laat, Richard Zoetemelk en Erik Lenting naar voren gevraagd. Stellingen werden door het publiek geantwoord en het panel gaf vervolgens ook hun mening. Of de huidige prijs van toestellen van de vrije markt te hoog zijn? 25% vond van wel, 75% vond van niet. Jan sprak: “Als je kijkt naar de rest van de wereld, valt het in Nederland mee.” Hiervan voegde Richard toe: “Je krijgt niet enkel het product, maar ook de service. Dit is dus erg afhankelijk per bedrijf en per toestel.” Tot slot voegde Erik toe: De toestellen van de vrije markt nemen afstand van de protocoltoestellen.”

De marathon werd afgesloten met de zogenoemde ‘roast’ van Patrick Spekman waarin op ludieke wijze de dag werd samengevat. Met een borrel proosten de audiciens en leveranciers tot slot op een mooie toekomst.