Optitrade audiologie bijeenkomst: voor de vooruitstrevende ondernemer

Op maandag 18 juni werd de zelfstandige audicien weer uitgenodigd door Optitrade. Dit keer voor het eerst bij een leverancier, maar inspirerend als altijd. De veranderende markt is de enige constante, maar hoe ga je hier als ondernemer mee om? Earline was aanwezig en sprak met Olaf over deze gezellige avond. 

De avond begon met een presentatie van Pim over de markt. De audiologie is in een vrij korte periode naar een echte retailmarkt gegaan. “We zien dat 81% van de aantallen worden verkocht bij de ketens, 19% wordt bij de zelfstandigen verkocht. Er is wel een iets andere verdeling. In de zelfstandige markt worden er wat meer private toestellen verkocht. Dat is belangrijk voor het verdienmodel van de winkel”, aldus Olaf.

Vervolgens werd de AVG besproken. In de volksmond wordt dit toch vaak besproken als een ‘belastingdienst’-ding, maar het is als ondernemer zeker van belang om je zaken op orde te hebben. Al is het maar om jezelf bewust te maken van het feit dat je als ondernemer over zeer veel informatie beschikt van de klant. “Je moet je klant toch een goed verhaal kunnen vertellen. Hoe ga je om met klantgegevens? Het is een stukje formalisering. Schrijf eens op wat je doet, waar je de gegevens bewaart en waarom. Dat is heel belangrijk”, aldus Olaf.

Tools om je te helpen

Als zelfstandig ondernemer is de dag soms voorbij, maar zijn de werkzaamheden dat nog lang niet. Om audiciens te helpen, heeft Optitrade een aantal sales tools. Deze zijn bedoeld om audiciens een stukje ondersteuning te bieden in het geven van adviezen. Wat zijn de behoeftes van de klant? Welke luistersituaties zijn het meest van toepassing? En hoe kun je de verwachtingen van de klant het beste managen? Olaf: “Met een goed verhaal valt een oranje auto best te verkopen. Dat werkt niet met hoortoestellen. Je moet klanten goed adviseren en ze aan de hand van jouw adviezen zelf een keuze laten maken. Het ene apparaat kan gewoon meer dan het andere apparaat, maar dan zit je ook meteen in een andere prijsklasse. Er zijn hoortoestellen die door de zorgverzekering volledig vergoed worden en er zijn toestellen waarop je alleen een stukje belastingvoordeel krijgt. De mogelijkheden zijn beperkter bij hoortoestellen die volledig vergoed worden. Hele hoge doelstellingen zijn lastiger te bereiken met hoortoestellen die binnen de zorgverzekering vallen. Het is belangrijk hiervan een klant op de hoogte te brengen, zo worden ze niet teleurgesteld.”

Ook is de campagne ‘Hoormeetweek’ uitgerold. Hier krijgen de audiciens een stuk marketingondersteuning in de vorm van verschillende producten. Zo ontvangt de audicien bijvoorbeeld een stoepbord, stickers en posts om op Facebook te plaatsen. Olaf: “In de basis zijn de uitingen gelijk. Er zijn een aantal basisontwerpen om uit te kiezen. Hier kun je je eigen naam aan toevoegen. Zo kun je gebruik maken van de groep, maar toch individueel je uitingen doen. Dit is een stuk voordeliger.”

Operational leaseconcept

Als laatste heeft Optitrade het nieuwe leaseconcept besproken. Mensen worden geen eigenaar van hun toestel, maar leasen deze enkel. “Na het startbedrag kunnen dragers met een maandelijks bijdrage het toestel leasen. Alle kosten zijn inbegrepen en als klant betaal je gewoon een vast bedrag per maand. De kosten worden behapbare brokken en de klant kan toch een technologisch innovatief hoortoestel dragen”, aldus Olaf. Het hoortoestel moet na 36 maanden weer ingeleverd worden. Dit levert een eerder klantcontact op dan de vijfjaarcontracten van een hoortoestel op het moment. Dan valt er weer met de klant te kijken naar een nieuwe oplossing.

Sivantos: combineer sterke eigenschappen! 

Sivantos sloot de avond af met een presentatie over trends in ondernemen. Richard Zoetemelk vertelde over de trends Service & Loyaliteit, Gemak en Online presence. Hij ging in op de waarde van een goede service en benadrukte daarbij dat wanneer je continu fantastische service levert aan je (potentiële) klanten, je hiermee een loyale klantenkring opbouwt. Daarnaast heeft de consument een steeds grotere behoefte aan gemak en one-stop-shopping. Richard vroeg de deelnemers tijdens zijn presentatie om eens na te denken over de mogelijkheden om te verbreden in assortiment en daarmee de dienstverlening van de onderneming te optimaliseren (denk hierbij bijvoorbeeld aan de opticien/audicien combizaken).

Als laatste trend kan Online Presence natuurlijk niet uitblijven. De belangrijkste boodschap die tijdens de presentatie naar voren kwam was: online presence vraagt om grote investeringen in tijd en geld. Om het online goed te doen, moet je kennis van zaken hebben. Ben je zelf niet volledig op de hoogte van de ontwikkelen of heb je niet genoeg tijd? Zoek dan een online marketing bureau om een samenwerking mee aan te gaan.

De avond werd afgesloten met een borrel en een gezellig gesprek. Een inspirerende avond!

Meer informatie

www.optitrade.nl

 

Bekijk onze sfeerimpressie: