Net als voorgaande jaren, verzamelden audiologen en mensen uit het vak zich in de collegezaal van het LUMC in Leiden. De traditionele nieuwjaars refereeravond, dit jaar gesponsord door Comfoor gehoorbescherming (Pluggerz), vond weer plaats. De focus lag vooral op tinnitus. Hoe kunnen mensen zich het beste beschermen tegen geluid? En hoe is deze gehoorbescherming door te voeren op festivals? Earline was aanwezig en doet verslag van de avond.
De avond begon, na een warm welkom van Jan de Laat, met een lezing van Martin Gommer van RIVM over de maximale geluidsniveaus bij muziekactiviteiten. Na de ludieke vraag aan de zaal, “maar wat is het maximum?”, blijkt dat een advies geven over een maximaal geluidsniveau niet zo simpel is. Onderzoek naar gehoor is afhankelijk van meerdere factoren. De duur van de blootstelling is een belangrijke aspect. Ook of er gemeten wordt in DB, DB (a) of DB (b) is belangrijk. Een uiteindelijk duidelijk getal kon dan ook (nog) niet gegeven worden.
Martin gaf het woord aan Arjen de Jong, werkzaam bij Knobs. Het jonge merk ontwikkelt gehoorbescherming met een regelbaar volume. De start-up draagt bij aan een veilig festivalbezoek, maar geeft de drager van de bescherming ook de mogelijkheid tijdens een gesprek de bescherming te verlagen. Zo kan je elkaar nog verstaan tijdens het bestellen van een biertje, maar ben je beschermd als je daarna vooraan het podium staat. In 4 stappen van 10 DB heeft de drager controle over zijn knob.
Na deze beknopte presentatie, ging de avond verder met een verhaal over Actieve Gehoorbescherming, door Engbert Wilmink van Dynamic Ear Company. Ook dit bedrijf geeft de dragers van de gehoorbescherming controle. De dynamische gehoorbescherming controleert door middel van verschillende filters het binnenkomende geluid. Dit verbetert het geluid van de omgeving.
De avond werd afgesloten met een presentatie van Marcel Kok, van dBcontrol. dBcontrol meet het geluidsniveau bij verschillende festivals. Zo blijft het festival onder de geluidsgrens en ontstaan er geen problemen met de lokale bevolking rondom het festivalgebied. dBcontrol is tijdens een festival gekoppeld aan de geluidstechnicus en houdt alles in de gaten. Hieruit ontstaan grafieken die in de controleruimte gecheckt worden.
Na alle presentaties volgde een gezellige borrel. Een interessante avond, die leidde tot boeiende discussies. Lees binnenkort meer in Earline Magazine.