De stilte en de rust van de zomer geven je de kans om je ogen en oren open te houden voor interessante nieuwe ontwikkelingen, die je in het alledaagse leven tegenkomt. Je verwondert je, soms zijn het nutteloze niemendalletjes, maar tegelijkertijd bedenk je dat dit nieuws voor ons allen vaak ook in communicatieve zin perspectief biedt en kwalitatieve vooruitgang met zich meebrengt.
Hieronder 10 voorbeelden.
1 Op ons vakgebied krijgen we ongetwijfeld te maken met de robotrevolutie. Denk bijvoorbeeld aan de OSHbot, een robot waarmee je – door machine learning, kunstmatige intelligentie en slimme spraakherkenning – in bijna willekeurig welke taal kunt communiceren en die je met van alles en nog wat kan helpen. Voorbeeld in de retail: DRU (Domino’s Robotic Unit), voor de thuisbezorging van pizza’s.
2 In dit kader moet de ontwikkeling gemeld worden van een ‘hoorapparaatje’ (Waverlylabs) dat gesproken woord realtime in een andere taal omzet. Zoals het er nu naar uitziet, start de verkoop ervan in het najaar. Als dit initiatief doorzet kun je je in de volgende buitenlandvakantie veel gemakkelijker verstaanbaar maken en communiceren met de plaatselijke bevolking in talen die je niet 1-2-3 zelf geleerd hebt.
3 De farmaceutische industrie (bijv. Soundbites) is bezig met de productie van pillen met verschillende mineralen en vitamines als bestanddelen die de binnenoorcellen betere weerstand moeten geven tegen gehoorschade door muzieklawaai (‘neem ’n pilletje in als je naar een luidruchtig feest gaat en je wordt niet doof’), maar de evidence ervan moet nog blijken.
4 De miniaturisering rukt verder op, die met name voor hoortoestellen van belang is: Intel lanceerde onlangs de negende generatie digitale processor op het zogenaamde Ice Lake platform, gevolgd door het Tiger Lake platform, waarin schakelingen voorkomen die kleiner zijn dan 10 nm. Hierdoor kunnen zelfs CIC’s voorzien worden van draadloze FM overdracht (ook voor CROS), streaming en Bluetooth.
5 Noise cancellation hoofdtelefoons om onder lawaaiige omstandigheden toch van muziek te kunnen genieten, zoals in de auto, trein en vliegtuig. Deze geluidbewerking is al in de jaren 70 ontwikkeld voor gebruik door verkeersleiders en piloten. De firma Doppler Labs heeft deze techniek nu toegepast in hoortoestellen, en er wordt beweerd dat vooral ook mensen die last hebben van hyperacusis hiervan nuttig gebruik kunnen maken.
6 Er is een hogere kwaliteit digitale audio beschikbaar (beter dan Spotify) met hogere ‘sample frequency’ (96 kHz) en ‘bit depth’ (24 bit); een initiatief van Tidal/MQA. Soms gaat het mis, als de prijs die je moet betalen te hoog is, zoals gebeurde met PONO music van Neil Young (192 kHz, 24 bit).
7 Vanwege de toegenomen audio kwaliteit van mobiele telefoons zijn er verschillende goed functionerende gehoorscreeningsprogramma’s (audiometrie) ontworpen. Dit is al meer dan 5 jaar in ontwikkeling in Pretoria (De Wet Swanepoel) en van meer recente datum is de ‘hearingtest.online’ van Stéphane Pigeon. De verwachting is dat dit soort ‘self health tests’ als paddenstoelen uit de grond schieten.
8 Heel dichtbij is de introductie van het hoortoestel dat via Bluetooth kan communiceren met smartphones van alle platforms (via de nieuwe SWORD chip).
9 Van audiologie coryfee Linda Thibaudau is de voorspelling dat door deze draadloze technieken, toegepast in hoorhulpmiddelen (horen op afstand), de communicatiemogelijkheden van slechthorenden binnen enkele jaren zullen uitstijgen boven die van normaal horenden. Dit brengt met zich mee dat ook als normaal horenden hoorhulpjes zullen gebruiken om in geroezemoes beter met elkaar te kunnen communiceren.
10 In dit kader valt te melden dat er een sterk toenemende belangstelling is voor het gebruik van ‘hoorhulpjes’ (OTC hearing aids, PSAP’s, vrije markt), zeker nu USA President Donald Trump op 18 augustus jl. denieuwe wetgeving hierover tekende.
Beschouw bovenstaande voorbeelden als ‘er is altijd wel wat nieuws onder de zon’, neem ervan kennis, en ‘behoud het goede’.