Tobias de Ronde: ‘De horende maatschappij maakt ons gehandicapt’

Alex de Ronde maakte een documentaire over zijn zoon Tobias de Ronde. Doof geboren, maar zeker niet zielig of gehandicapt. Bij Pauw houdt Tobias een pleidooi voor de dovencultuur en het belang van taal. ‘De horende maatschappij maakt doven gehandicapt.’, aldus Tobias. De maatschappij is dusdanig gefocust op de horende mens dat doven tegen problemen aanlopen en gehandicapt lijken. 

Doof kind

In doof kind speelt Tobias de hoofdrol. Doof zijn is onderdeel van zijn identiteit geworden. Het opgroeien in de dovencultuur is voor hem heel belangrijk geweest. Zijn hele leven is gebouwd rond het feit dat hij niet kan horen. Zo ging hij naar scholen bestemd voor dove kinderen en studeert hij nu op de enige universiteit speciaal voor dove studenten ter wereld, namelijk Gallaudet in Washington D.C. in de Verenigde Staten. Hier kan Tobias namelijk gewoon een praatje maken met mensen of in het restaurant iets bestellen zonder te hoeven wijzen of het op te moeten schrijven.

Volledig taalaanbod

Het is belangrijk dat iedereen een volledig taalaanbod krijgt in de eerste en kritieke fase van het leven, van 0 tot 5 jaar. Een taalachterstand zal een kind voor de rest van het leven in de weg zitten. De vraag moet altijd zijn wat het beste is voor het kind, niet de keuzes over wat voor onderwijs of hoeveel gebarentaal. Het belangrijkste is dat een kind, ook al is het doof, horend, slechthorend, of heeft het een Cochleair Implantaat, de taal goed leert gebruiken.

Bron: www.pauw.bnnvara.nl