Specsavers trekt aan bel: meer transparantie bij aanschaf hoortoestel is noodzakelijk

Met technieken als streaming, bediening via een app, oplaadbaar en op afstand instelbaar kunnen hoortoestellen tegenwoordig veel meer dan een aantal jaren geleden. Maar de razendsnelle ontwikkelingen en innovaties leiden niet altijd tot transparantie voor consumenten.

Zo kun je bij de ene audicien een toestel met bepaalde innovatieve technologische mogelijkheden in de verzekerde zorg aanschaffen en moet je bij sommige audiciens voor een soortgelijk toestel flink de portemonnee trekken. Vanwege het gebrek aan transparantie voor consumenten trekt Specsavers aan de bel.

In haar nieuwe campagne, die op 15 maart live is gegaan op tv en radio, wil Specsavers consumenten bewust maken van grote verschillen in aanbod van technologische innovaties tussen de verschillende audiciens en met name in de vergoedingen ervan. Specsavers wil consumenten waarschuwen zich niet direct te laten verleiden door een duur hoortoestel uit de private markt, dat mogelijk wordt geadviseerd. De kans is namelijk aanwezig dat een dergelijk toestel bij een andere audicien wel voor vergoeding in aanmerking komt.

Remko Berkel, directeur Specsavers Nederland, licht de campagne toe: “Slechthorenden moeten vaak al een drempel over om naar een audicien te gaan en een hoortoestel aan te schaffen. Daarbij komt er veel informatie op hen af. Het moet niet zo zijn dat slechthorenden gelokt worden met mooie praatjes en pas later, bijvoorbeeld na een proefperiode met hoortoestellen, te horen krijgen dat er duizenden euro’s betaald moeten worden. Daarom is het belangrijk dat consumenten zich vooraf verdiepen in de vergoedingen en kritische vragen stellen aan de audicien. En dat audiciens meer transparantie hierover geven. Juist met deze campagne proberen we die transparantie te vergroten.”

Specsavers vindt het belangrijk dat innovatieve technologieën beschikbaar zijn in het verzekerde segment, zonder in te boeten op kwaliteit. “Voor iedereen – zelfs met complex gehoorverlies – is er binnen de verzekerde zorg een adequaat hoortoestel beschikbaar. Voorwaarde is wel dat er doorstroming van innovaties in de verzekerde categorieën plaatsvindt. Daar maken wij ons hard voor,” aldus Berkel.

De tv-commercial is hier te bekijken:

https://www.youtube.com/watch?v=FdCs78AzZ5Q&feature=youtu.be