Gezondheidsbewuste Nederlander laat gehoor links liggen

Bijna een derde (30%) van de Nederlanders onderneemt geen actie als zij last heeft van gehoorproblemen. Dit terwijl het voortouw nemen om alles rond gezondheid (weer) in orde te krijgen wel belangrijk voor ze is. Een meerderheid van 62 procent vindt dat je er zelf iets aan kunt doen. Dat blijkt uit onderzoek gedaan onder 1200 Nederlanders, door Beter Horen. Beter Horen lanceert de ‘Hoorfitheidweken’, om aandacht te vragen voor het leefplezier van een goed gehoor. 

Gehoorbescherming

Uit het onderzoek komt tevens naar voren dat een meerderheid (70%) van de Nederlanders zorgen heeft over hun gezondheid. Echter komt actie ondernemen op het gebied van gehoorbescherming weinig voor. Een meerderheid van 61 procent gebruikt geen gehoorbescherming op momenten dat dit wel nodig is. Wanneer ze hun oren wel beschermen, wordt het meest gekozen voor de standaard foamen ear plugs (18%).

Gratis online zelftest

Met een gratis online Hoorfitheidsmeter probeert Beter Horen erachter te komen hoe hoorfit Nederland is. De indicatieve hoorcheck schetst een aantal alledaagse situaties waaruit de hoorffitheid blijkt. Tijdens de test krijgen zij gesprekken van omstanders te horen, met verschillende gradaties ruis op de achtergrond. Een van de eerste signalen van gehoorschade is dat het lastig is om mensen te verstaan als er veel achtergrondgeluid is. Op deze manier wordt gemeten hoeveel iemand in een rumoerige omgeving kan verstaan en hoe fit het gehoor is. Na de indicatieve test is een audiologische test door een audicien aan te raden.

Lysander van Rems, audicien bij Beter Horen: “Een goed én gezond gehoor is belangrijk om te genieten van het leven. Hoewel je oren door de jaren heen kracht verliezen, is het van belang om het gehoor goed houden. Los van de sociale component, komt in diverse onderzoeken de relatie tussen gehoorverlies en gezondheidsrisico’s als depressie en dementie naar voren. Je hoorfitheid heb je zelf in de hand. Vaak hebben mensen niet door dat ze last hebben van beginnende gehoorschade. Daarom is het belangrijk dat Nederlanders goed voor hun oren zorgen en deze fit houden. De Hoorfitheidstest geeft een indicatie hoe fit jouw gehoor is en laat mensen hun hoorfitheid ontdekken, verbeteren én beschermen. Het plezier van een goed gehoor is onbetaalbaar.”

Meer informatie

www.beterhoren.nl