Goed horen: ook van belang in het verkeer

Laatst werd er een leuk artikel geplaatst in Elsevier, waarin Merlijn Vink van Bernafon werd geïnterviewd over het belang van goed kunnen horen in het verkeer. 

Slechthorendheid kan in veel situaties lastig zijn. Zo ook tijdens deelname aan het verkeer. Het goed kunnen horen van andere verkeersdeelnemers is essentieel om veilig in de auto te zitten. De stap naar een hoortoestel is voor sommige mensen echter nog steeds een drempel. Veel vooroordelen over hoortoestellen zijn inmiddels achterhaald, vertelt audioloog Merlijn Vink van het Zwitserse merk Bernafon.

Waarom is de drempel om een hoortoestel te gaan gebruiken nog steeds hoog?
“Vaak wordt lang gewacht met het aanschaffen van een hoortoestel. Deels veroorzaakt door schaamte: mensen denken aan een groot, lelijk ding achter hun oor dat gekke geluiden maakt. Mensen voelen zich ineens erg oud. Het stigma rondom slechthorendheid is wel aan het veranderen. Nederland kent steeds meer acceptatie. Een andere oorzaak is dat slechthorendheid erin
sluipt, het is een geleidelijk proces.”

Welke invloed heeft slechthorendheid op verkeersdeelname?
“De gewaarwording van de omgeving in het verkeer heeft veel met veiligheid te maken. Als je op een lege snelweg rijdt met de radio hard aan en je rijdt vervolgens een druk stadscentrum binnen, dan doe je automatisch de radio uit. Om je goed te kunnen concentreren, maar ook om omgevingsgeluiden te kunnen horen. Wie slechthorend is, mist veel van die geluiden uit de omgeving en hoort dus ook geen waarschuwingen.”

Welke ontwikkelingen spelen op het gebied van hoortoestellen?
“De nieuwste hoortoestellen zijn steeds kleiner en onopvallender. De technologie is sterk verbeterd; het zijn als het ware kleine computers die achtergrondgeluiden in balans brengen. De relatie met de smartphone wordt steeds belangrijker. Het gebruikersgemak verbetert daarmee – je kunt bijvoorbeeld het volume regelen via de smartphone.”

Hoe dragen jullie bij aan grotere verkeersveiligheid?
“De nieuwste hoortoestellen van Bernafon, Zerena, werken samen om het geluid van beide kanten te balanceren en houden continu in de gaten wat er in de omgeving gebeurt dankzij krachtige processoren. Met deze hoortoestellen worden omgevingsgeluiden realtime verwerkt – in tegenstelling tot de vorige generatie hoortoestellen. Voor deelnemers aan het verkeer moeten naderende auto’s hoorbaar zijn, maar ook het gesprek op de achterbank. Die geluiden moeten niet even hard binnenkomen. Een beter gehoor in de auto zorgt voor minder luisterinspanning, een veiliger gevoel in het verkeer, en bevordert daarmee een actievere deelname aan het leven.”

Meer informatie

www.bernafon.nl

Bron: Elsevier