Nog nooit zoveel oordoppen verkocht

Gehoorschade door festivals wordt een steeds groter probleem, maar ook steeds meer mensen zien het probleem in. Het AD deelde een bericht waarin blijkt dat er nog nooit zoveel gehoorbeschermers zijn verkocht als afgelopen festivalseizoen. 

Op het festival Down The Rabbithole werden afgelopen weekend op de eerste dag al zo’n 50 procent meer oordopjes verkocht dan tijdens het hele driedaagse evenement vorig jaar. En specialist Alpine verkoopt in vergelijking met vorig jaar op sommige verkooppunten wel 200 procent meer oordopjes. ,,Oordoppen zijn echt niet alleen meer voor sukkels”, zegt woordvoerder Sjoerd Groot. Sterker nog, het waren juist de echte technoliefhebbers die jaren geleden als een van de eersten gehoorbeschermers gingen dragen.

Na het massaal accepteren van de skihelm door wintersporters en de fietshelm door wielerfanaten omhelzen festivalgangers nu de oordop. We worden steeds verstandiger. Uit onderzoek blijkt wel dat groepsdruk veel effect heeft. Groot erkent dat: ,,We merken wel eens dat als één persoon uit een groep besluit oordoppen te dragen, die dan wordt uitgelachen. Maar vervolgens zien we ’s avonds de rest van die groep ook dopjes kopen. Want hun vriend heeft nergens last van, terwijl zij rondlopen met suizende oren.”

Sinds 2014 wordt er op veel festivals gewaarschuwd voor gehoorbeschadiging, zoals met grote borden in festivaltenten. Met succes, de bewustwording is de laatste jaren enorm gegroeid. Kno-artsen zijn tevreden: dit is veel beter dan dat organisaties worden verplicht het geluid zachter te zetten. ,,Mensen zijn verantwoordelijk voor hun eigen oren, maar ze moeten wel weten dat ze risico lopen. Goede voorlichting en het aanbieden van oordoppen komt daarom voor ons op de eerste plaats. De beleving van muziek hoeft niet minder te zijn als je goede oordoppen met een geluidsfilter draagt”, zegt kno-arts Annemarie Prinsen-van Kuijen.

Hard

Waarom toch de muziek zó hard moet staan dat je bescherming nodig hebt? Volgens Koen Brouwer van oordoppenmaker Thunderplugs zijn hoge decibellen op muziekevenementen onvermijdelijk. ,,Hoe zachter je de muziek zet, hoe meer er wordt gekletst en hoe minder de muziek wordt beleefd. Dat is wel waar veel mensen voor komen, voor die beleving.”

Festivalorganisator Mojo is zich bewust van de risico’s van hard geluid en ziet erop toe dat het niveau op zijn locaties niet boven de in een convenant vastgelegde 103 decibel uitkomt. Sinds 2008 zijn op al hun festivals oordoppen te krijgen.

Al erkennen steeds meer mensen de gevaren van harde muziek, we zijn er nog lang niet, vindt Prinsen-van Kuijen. “Wij zijn heel tevreden met de groeiende bewustwording, maar het moet nóg beter. We zien nog steeds mensen in de spreekkamer met oorsuizen of lawaaidips.”

Bron: AD.nl