De ReSound LiNX 3D brengt mijn gehoor het dichtst bij mijn kinderjaren

Reinier van den Berg, meteoroloog bij onder andere RTL4, draagt nu ruim acht maanden de ReSound LiNX 3D. “Mijn gehoor is eigenlijk van nature al behoorlijk slecht, dat dateert al vanuit mijn tienertijd. Ik denk dat ik misschien tien jaar later echt een beetje zoiets had van: “ik moet hier wat mee”.

“Mijn gehoor was zo slecht, dat functioneerde gewoon niet. In een openbare omgeving, maar ook in mijn werk merkte ik dat ik geluiden begon te missen. Als ik bijvoorbeeld met veel mensen aan een grote tafel zat te vergaderen, was het toch vaak genoeg zo dat ik lang niet alles hoorde. Wanneer je tijdens een gesprek dertig procent van de woorden niet goed hoort, dan voelt dat echt als een fundamentele schending van je menszijn. Toen ik een jaar of 28 was heb ik mijn eerste hoortoestellen aangemeten gekregen”, aldus Reinier.

“Een goed gehoor is natuurlijk zo ontzettend belangrijk, ik denk voor ieder mens. Het is toch een heel fundamenteel zintuig waarmee je contact hebt met de buitenwereld. Met de mensen, maar ook met de natuur of met dieren. In mijn omgeving en in mijn werk spreek ik heel veel voor mensen en met mensen. Het zou totaal ondenkbaar zijn om dat te doen als ik mensen slecht of niet zou verstaan.”

“Nu ik de ReSound LiNX 3D draag, realiseer ik me dat ik eigenlijk heel veel miste van wat er gezegd werd. Het kan je in een bepaald stukje isolement brengen. Je doet niet meer mee aan gesprekken of je reageert niet meer op wat er om je heen wordt gedeeld. Dit kan ervoor zorgen dat andere mensen denken: “Nou die is ook een saaie peer, die bemoeit zich helemaal niet met wat er om zich heen gebeurt”. Maar dat is omdat je het dus niet hoort. En nu merk je dat je wat dat betreft volwaardiger meetelt in een gespreksomgeving.”

In gesprek zijn met mensen en spreken voor mensen is een belangrijk onderdeel van Reinier zijn leven. Een ander element is zijn passie voor natuur. “Met dit toestel hoor ik allerlei natuurgeluiden weer, zoals het ritselen van de blaadjes. Dat maakt de beleving completer. Dat maakt een boswandeling met prachtige herfstkleuren fijner, interessanter en mooier.”

“De ReSound LiNX 3D brengt mijn gehoor het dichtst bij wat het, volgens mij, was toen ik nog maar een kind was. Menselijke stemmen zijn, denk ik, zoals veel mensen ze zouden of kunnen moeten horen. Ik zou absoluut niet zonder kunnen.”

Meer informatie

www.resound.com