Grote stap in vroegtijdig voorspellen van Alzheimer tot 6 jaar voor eerste symptomen

ToxGenSolutions is geselecteerd voor deelname aan het StartUp Health’s Alzheimer’s Moonshot acceleratorprogramma. Deze samenwerking richt zich op het verbeteren van de detectie van Alzheimer via ToxGenSolutions’ testservice. StartUp Health, gevestigd in de Verenigde Staten, speelt een cruciale rol in zorginnovaties door partnerschappen met bedrijven zoals ToxGenSolutions. Dit initiatief, ondersteund door Gates Ventures en de Alzheimer’s Drug Discovery Foundation (ADDF), heeft als doel de diagnostiek, behandeling en preventie van Alzheimer te versnellen.

 

Volgens Alzheimer Nederland leven momenteel ongeveer 300.000 mensen met dementie in Nederland, en dit aantal zal naar verwachting stijgen tot meer dan een half miljoen tegen 2040. De geschatte kosten voor dementie zullen stijgen naar 15,6 miljard euro in 2040. Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie en heeft niet alleen gevolgen voor ouderen, maar ook voor gezondheidszorgsystemen en mantelzorgers. StartUp Health faciliteert samenwerkingen en biedt coaching. Dit platform stelt bedrijven zoals ToxGenSolutions in staat om onderzoek om te zetten in praktische oplossingen. Alarmerende statistieken laten zien dat Alzheimer vrouwen onevenredig vaak treft. Gemiddeld krijgt 1 op de 5 personen te maken met Alzheimer gedurende hun leven. Opmerkelijk is dat 95% van de gevallen sporadisch is en wordt beïnvloed door omgevingsfactoren zoals levensstijl, vervuiling en dieet. Een vroegtijdig detectievenster van vier tot zes jaar vóór de klinische diagnose van Alzheimer is van groot belang. Deze periode maakt vroege interventies mogelijk. Voor farmaceutische bedrijven is deze vooruitgang cruciaal voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingen die Alzheimer in zijn vroege stadia kunnen aanpakken. Dergelijke therapieën zouden de ziekteprogressie kunnen vertragen of zelfs volledig kunnen voorkomen.

Meerdere studies hebben aangetoond dat mensen met gehoorverlies meer kans hebben op het ontwikkelen van dementie. Als hoorzorgprofessional is het cruciaal om de symptomen te herkennen en klanten hier mee te kunnen helpen indien nodig. Hoorzorgprofessionals kunnen dit doen door regelmatige gehoortests aan te bieden, klanten te informeren over het belang van gehoorbescherming, en hen te begeleiden bij het gebruik van gehoorapparaten en andere hulpmiddelen die de cognitieve gezondheid ondersteunen.

 

Over ToxGenSolutions

ToxGenSolutions is een moleculair diagnostisch bedrijf in Maastricht, gespecialiseerd in neurodegeneratieve ziekten en andere chronische aandoeningen. Het bedrijf streeft ernaar de diagnostische en prognostische precisie te verbeteren en farmaceutische vooruitgangen te ondersteunen door innovatief onderzoek.

 

Referenties

- Lees meer over de focus van ToxGenSolutions op microRNA voor vroege detectie van 
Alzheimer 
in: 'ToxGenSolutions Zeroes in on microRNA for the Early Detection of Alzheimer’s'
- Meer over het Alzheimer's Moonshot-initiatief van StartUp Health: 
'StartUp Health Announces First Companies to Join Alzheimer's Moonshot Community'
- Lokale berichtgeving over de vooruitgang van ToxGenSolutions in 
Alzheimer-diagnostiek: De Limburger
- Versnellen van de behandeling van Alzheimer met bijdragen van ToxGenSolutions: 
Nummer1


BEELD BRON: Pexels, foto door RDNE Stock project.