Kunst en zinnig

In Earline vind je het onderstaande interessante artikel met Dyon Scheijen. De klinisch fysicus-audioloog is tevens professioneel kunstenaar en vond een mooie, kunstzinnige oplossingen voor slechthorenden.

Als klinisch fysicus-audioloog bij Adelante Audiologie & Communicatie ziet Dyon Scheijen regelmatig mensen op het spreekuur en doet er alles aan om met de meest geavanceerde hoorhulpmiddelen een oplossing te vinden voor het gehoorprobleem. “Dit zijn meestal ouderen die net in een modern nieuwbouwappartement of strak vormgegeven verpleeghuis wonen met grote woonkamers en dus een zeer slechte akoestiek. Daar wordt nauwelijks naar gekeken bij het aanpassen van hoortoestellen. In het kader van ‘haal het beste uit jezelf’ vonden twee werelden elkaar want, naast mijn job als audioloog, ben ik tevens professioneel kunstenaar. Ik vond een kunstzinnige oplossing voor een groot maatschappelijk probleem als het gaat om akoestiek door te schilderen op akoestisch absorberend materiaal”.

Art meets science

Als kind had hij altijd al de drang om te tekenen of te schilderen. Dyon schildert grote werken van meestal zo’n 2 bij 2,5 meter. Vrij grote oppervlakken voor een woonkamer, die vooral harmonie moeten uitstralen. De stijl is abstract, kleuren en vlekken zorgen voor emoties. Vertellen verhalen. Het experiment om, in plaats van linnen doeken, speciaal akoestisch absorberend materiaal te gebruiken ziet er heel goed uit. “Ik breng op een speciale manier mijn acrylverf op, zodat die niet opgezogen wordt door schuim of foam. In het najaar ga ik experimenteren met polyester, waar ik geluidsabsorberend materiaal achter het doek verwerk. Eind 2017 wordt een en ander getoetst aan de Hogeschool VIVES in het Belgische Brugge om vast te stellen of mijn schilderijen werkelijk bijdragen aan geluidsabsorptie en dus het beter horen van ouderen”.

Meer informatie

Lees ook de blogpost die Dyon zelf online heeft gezet over het kunstenaarschap en ondernemerschap, waar wij ook in benoemd worden. blog.dyonscheijen.nl

www.dyonscheijen.nl

Lees het artikel uit het magazine: Kunst en zinnig