Vervolg van Earline Magazine: Gebarentaal op de zeebodem

Gebarentaal op de zeebodem, heeft u het nieuwtje gelezen in de Earline? Dat het van fundamenteel belang dat er al op vroege leeftijd met een kind gecommuniceerd wordt, zeker voor kinderen met een gehoorbeperking.  Daarom heeft 8D Games, samen met het Pento Audiologisch Centrum Friesland, Handlantis bedacht. In deze serious game maken ouders, familie en vrienden op een prettige, laagdrempelige manier kennis met Nederlands met Gebaren (NmG). Lees hier het volledige interview met initiatiefnemer Harold en Georgine van Pento Audiologisch Centrum.

In de kleurrijke onderwaterwereld van Handlantis help je per dag een slechthorende vis zich klaar te maken voor een activiteit. Om dit voor elkaar te krijgen, voer je gebaren uit voor een webcam. De gebaren betreffen allerlei situaties die in het dagelijkse leven van een slechthorend kind voorkomen. Een voormalige medewerker bij 8D Games, Harold, kwam met dit initiatief. Hij heeft zelf een dochter met een gehoorbeperking. Hij en Georgine Oele, gezinsbegeleider bij Pento Audiologisch Centrum Friesland, merkte dat er zich vaak problemen voordoen bij het leren van Nederlands met Gebaren. Het leren van gebaren is lastig. “Dan helpt het natuurlijk wel als je naar een cursus toegaat, waar je met andere ouders aan het oefenen bent. Maar om het echt onder de knie te krijgen moet je thuis ook oefenen”, vertelt Harold. Georgine draagt een ander probleem aan. “Als nieuwe ouder komt er veel op je af en dan hoor je ook nog eens dat je gebaren moeten leren. De game laat zien hoe leuk gebaren kunnen zijn. Aan de andere kant willen we ook laten merken dat het allemaal niet zo strak ligt. We merken in de praktijk dat mensen het zo goed willen doen dat ze vrijwel vergeten met hun kindje te praten”.

“Er is bij een kind al gauw een flink aantal mensen betrokken, dus dan zoek je eigenlijk iets wat je handig kunt inzetten voor een groep. Dat was de drijfveer voor Handlantis: ervoor zorgen dat iedereen om het kind heen een lagere drempel heeft om NmG te leren”, vertelt Harold, “Hoe meer aanbod van gebaren het kind krijgt, hoe beter en des te sneller zal het kindje het herkennen en na gaan doen. Daardoor zal het kind zich beter ontwikkelen”.

Een spel met impact

“Omdat je kinderen een middel in handen geeft om te kunnen communiceren werk je ook aan de sociaal-emotionele ontwikkeling ervan en dus aan het welbevinden van het kind,” zegt Georgine. Handlantis zal zich niet alleen richten op de gebaren. “We besteden in de game ook veel aandacht aan de randvoorwaarden van communicatie. Zo wordt er naast de gebaren ook aandacht besteedt aan oogcontact en ruis. Als opa’s en oma’s die randvoorwaarden mee zouden nemen, dan is dat al mooi.”

Handlantis is gemaakt in samenwerking met ouders van slechthorende kinderen. Georgine benoemt dit speciaal: “Wat ik zelf heel erg leuk vind is dat dit gewoon een initiatief is van een ouder met een slechthorend kind. Die betrokkenheid is fantastisch. Dat is voor ons ook hartverwarmend.”

Met Handlantis willen wij bij 8D Games familie en vrienden kennis laten maken met gebaren. Hoewel het spel een cursus niet vervangt, is het wel een uitstekende introductie daarvoor. Leer dus spelenderwijs Nederlands met Gebaren en zet je eerste stap in een geluidloze wereld met Handlantis.

Meer informatie:

[email protected]

+31 (0)6 14325776