Oplossing tegen tinnitus: toelaten van geluid | Terugblik Tinnitus Symposium 17 juni

Team Earline blikt terug op het Tinnitus Symposium dat in samenwerking met de afdeling Midden Nederland van Stichting Hoormij plaatsvond op 17 juni 2023 in het UMC Utrecht. Een interessante dag. Zo ook volgens voormalig huisarts Tom van ’t Hek, dagvoorzitter tijdens het symposium. Tom vertelde: “Toen ik nog huisarts was, kreeg ik al eens mensen op consult met tinnitusklachten, maar in de laatste jaren is de bewustwording en aanwezigheid van tinnitus pas in een stroomversnelling gekomen. Het is goed dat we op een dag als deze mensen bij elkaar kunnen brengen en hierover kunnen praten. Dit zal ook in de toekomst nodig blijven.” Sprekers waren onder anderen Dyon Scheijen, klinisch fysicus audioloog en assistant professor Rilana Cima van de universiteiten Maastricht en Leuven. Zij vertelden alles over de nieuwste behandelmethodes, terwijl ervaringsdeskundigen Sander de Kramer en Stephen Emmer spraken over hun ervaringen met tinnitus. Diane Smit van het UMC Utrecht sloot deze dag af waarbij ze meer vertelde over nieuwe methoden om de tinnituslast te verminderen.

 

Het symposium werd geopend door Wil Verschoor van Stichting Hoormij aan de hand van een introductie over het verloop van tinnitus de afgelopen jaren. Denk hierbij aan het pleidooi voor de verlaging van het maximaal aantal decibel (van 103 naar 100) voor het veilig luisteren in Nederland. Deze verlaging bleek uit een recent rapport van de Gezondheidsraad en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Een heikel punt is voor Stichting Hoormij dat zelfs bij 100 decibel oordoppen nodig zijn om veilig te luisteren. Daarnaast vertelde Wil over de petitie ‘Artists Against Tinnitus’ van Stephen Emmer. Met deze petitie wordt er aandacht gevraagd voor tinnitus samen met Nederlandse artiesten, musici en eenieder die last heeft van deze aandoening om zo bij te dragen aan een toekomst zonder gehoorschade.

 

 

Ervaringen met tinnitus

Wat opvalt is dat iedereen met tinnitusklachten iets anders hoort. Zo werd er tijdens het symposium een voorbeeld gegeven over het geluid van een wasmachine dat constant in het hoofd blijft hangen, een ander hoort het geluid van een testbeeld, een hoge piep of een ruis.

Sander de Kramer vertelde dat hij het geluid van krekels hoort. De tinnitusklachten waren zelfs een lange tijd zo erg, dat hij suïcidale gedachten kreeg.

Gelukkig kwam Sander na verloop van tijd op consult bij een arts, die hem in tegenstelling tot vele anderen bij wie hij was geweest geruststelde dat het echt goed zou komen. Na hard werken heeft Sander van zijn (naar eigen zeggen) ‘beroepskwaal’ een kracht gemaakt en probeert hij deze in tegenstelling tot eerder, niet meer te verbergen. Stephen Emmer vertelde daarnaast tijdens het symposium ook over de impact van tinnitus op zijn carrière, maar ook dat hij dit een positieve draai wist te geven. De positieve draai werd mogelijk, doordat hij heeft geaccepteerd dat de tinnitus er is en dat hij ermee heeft leren omgaan.

 

Psychoakoestiek

Dyon Scheijen, klinisch fysicus audioloog werkzaam in een audiologisch centrum te Hoensbroek dook verder in psychoakoestiek, de wetenschap die zich bezighoudt met hoe mensen geluid waarnemen en dan in het bijzonder wat er precies gebeurt in het brein van mensen met tinnitusklachten.

Hierbij legde hij de vraag neer “hoe horen wij?”, hoe meer focus op de tinnitus, hoe meer klachten iemand op den duur ervaart. De oplossing zit volgens Dyon niet in het wegnemen van het geluid maar in de cognitieve gedragstherapie, en het uiteindelijk toelaten van het geluid.

 

Cognitieve gedragstherapie

De cognitieve gedragstherapie kan alleen helpen bij tinnitusklachten, wanneer er definitief vastgesteld is dat er sprake is van tinnitus en andere mogelijke symptomen zijn uitgesloten. Tijdens de gedragstherapie zijn interactie en stappen erg belangrijk, aangezien het brein op die manier wordt getraind. Er worden handelingen aangeleerd om beter met de tinnitus om te kunnen gaan. Rilana Cima, professor aan de universiteiten Maastricht en Leuven en tijdens het symposium online spreker, vertelde dat deze werkmethode de dreiging wegneemt.

 

Diane Smit, UMC Utrecht vertelde aan het einde van het symposium meer over nieuwe methoden om de tinnituslast te verminderen.

 

Stichting Hoormij

Als patiëntenorganisatie is Stichting Hoormij blij met de informatieve en voorzichtig optimistische toon die de hele dag doorklonk. Er wordt op veel fronten (onderzoek, behandeling, informatie en bewustwording) gewerkt aan de aanpak van tinnitus en dat geeft moed voor de grote groep mensen die er mee te maken heeft.

Hoormij∙NVVS gaat door met haar activiteiten. En blijft aandacht vragen voor het thema via de pers en via haar kanalen in Den Haag (ministerie van VWS en Tweede Kamer). Stichting Hoormij blijft ook inzetten op het elkaar ontmoeten en ondersteunen via het organiseren van (maandelijkse) kleinschalige online gespreksgroepen, één-op-éen contact en via grotere voorlichtingsbijeenkomsten: zie ook HOORagenda – Stichting Hoormij. Ook is het streven om in de toekomst vaker een symposium als op 17 juni te organiseren. Ten slotte hoopt stichting Hoormij via de inzet van ambassadeurs (bekende Nederlanders met tinnitus) nog meer aandacht voor het thema te genereren.

 

MEER INFORMATIE

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom tinnitus? Hou ons platform in de gaten voor het laatste nieuws of kijk op de volgende websites:

Tinnitus – Stichting Hoormij
Oorsuizen – Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied (kno.nl)