AI lost krapte op de arbeidsmarkt niet snel op

Een belangrijk onderwerp waar veel aandacht voor is, is responsible AI. Dit heeft in de wereld van Conversational AI absoluut aandacht. De EU AI Act is ook een mooie eerste stap om ons als burgers beter te beschermen tegen ongewenste effecten van AI.

Helaas zijn de wettelijke verplichtingen, zoals een keuring, er alleen voor ‘hoog-risico’-AI-systemen. Bij hoog-risico systemen moet je denken aan systemen die bijvoorbeeld invloed hebben op de kansen van mensen op de arbeidsmarkt, de rechtsspraak, de financiële dienstverlening of medische apparaten. Het oplossen van de krapte op de arbeidsmarkt door gebruik te maken van AI zal volgens Alice Boter, Senior Conversational AI Consultant, CGI Nederland niet heel snel gebeuren. Een reden waarom Alice denkt dat AI een beperkte invloed gaat hebben op de krapte op de arbeidsmarkt is de mismatch die gaat ontstaan. Op korte termijn gaat AI de meeste invloed hebben op kenniswerkers.

 

Werk kan er leuker door worden

Alice Boter hoopt van harte dat AI invloed gaat hebben op haar eigen werk: “Laten we eerlijk zijn, een ellenlange mailwisseling lezen na je vakantie is geen feest. Als AI dat even voor me kan samenvatten; dolgraag. Dan kan ik me verder bezighouden met -echtemensentaken-“.

 

TEKST: expertquote van Alice Boter, Senior Conversational AI Consultant, CGI Nederland. Aanleiding: AI gaat maatschappij drastisch veranderen’ | BNR Nieuwsradio

BEELD BRON: Pexels, tara-winstead-8386440

Tags: