Kabinet geeft geen gehoor aan advies om volume in uitgaansgelegenheden te verlagen

Het huidige (derde) ‘Convenant Preventie gehoorschade versterkte muziek’, loopt eind dit jaar af, maar het maximum wordt in het volgende convenant niet teruggebracht van 103 naar 100 decibel, zoals wel onderwerp van gesprek was. Wat veel mensen niet weten is dat er bij 103 decibel wordt uitgegaan van het dragen van oordoppen. Met andere woorden; 103 decibel is niet veilig wanneer er geen gehoorbescherming wordt gedragen.

De verkoop van gehoorbescherming met muziekfilter is explosief gestegen. Nu de regels niet worden aangepast, is de verwachting dat deze trend zal doorzetten, want er zijn meer en meer jonge mensen met tinnitus en gehoorschade.

Wie regelmatig oordoppen gebruikt, kan het beste kiezen voor oordoppen op maat. Die zitten comfortabel en zijn te krijgen met verschillende geluidsfilters met een specifieke demping, bijvoorbeeld oordopjes voor muzikanten en concertbezoekers, motor- en cabriorijders en zwemmers. De techniek zorgt er bovendien voor dat gesprekken juist beter te horen blijven, ook tijdens concerten of festivals. Ook wordt het steeds makkelijker persoonlijke oordoppen te maken dankzij 3D-scans. En gaan de ontwikkelingen snel op het gebied van kleurkeuze. Zo wordt de drempel voor het dragen van oordoppen steeds verder verlaagd.

 

TEKST: expertquote van Conny Polleunis, Hoofd Audiologie en Stakeholder Management, 
Schoonenberg HoorSupport. Aanleiding: Staatssecretaris veegt gehoorklachten van tafel: 
harde muziek in kroegen en disco’s niet zachter | Economie | AD.nl

BEELD: Pexels, andy-pinaria-10518430.