Kijktip: webinar met tips voor omgaan met dementie

Naast het verlenen van oog-en hoorzorg zet Specsavers zich vanuit haar maatschappelijke betrokkenheid al langere tijd in om medewerkers bewust te maken van mogelijke sociale problemen bij klanten. Zo vond onlangs het webinar over het omgaan met dementie plaats, in samenwerking met Samen dementievriendelijk, een initiatief van Alzheimer Nederland en het ministerie van VWS. Door de waardevolle en praktijkgerichte informatie is het webinar zeker het kijken waard voor audiciens en winkelmedewerkers in de retail. 

 

Dementie herkennen

In Nederland leven naar schatting 290.000 mensen met dementie en dat worden de komende jaren steeds meer. De verwachting is dat dit aantal in 2050 gestegen is tot 500.000. Deze mensen kunnen in situaties komen waarin jij hulp kan bieden, bijvoorbeeld als je in een winkel werkt. Hoe herken je in dat geval signalen van dementie en hoe kun je een klant met dementie zo goed mogelijk helpen? Deze vragen werden in het door Specsavers georganiseerde webinar beantwoord door Saskia de Jonge van Samen dementievriendelijk en ervaringsdeskundige Gerda. Ongeveer 300 mensen, zowel Specsavers-medewerkers als van buiten de organisatie, namen hieraan deel.

Wat zijn dan de signalen van dementie? Voorbeelden zijn vergeetachtigheid, problemen met dagelijkse handelingen, terugtrekken uit sociale activiteiten, vergissingen in tijd/plaats, kwijtraken van spullen, verminderd beoordelingsvermogen, veranderingen in gedrag en karakter, onrust, taalproblemen en problemen met zien.

 

Waardevolle tips

Ervaringsdeskundige Gerda gaf aan dat het belangrijk is om normaal te doen tegen mensen met dementie en geduld te hebben. Niet iedereen is hetzelfde. Kijk en luister goed naar een persoon en pas je daarop aan. Geef bijvoorbeeld extra uitleg of doe iets voor als dat nodig is. Soms helpt het om korte pauzes in te lassen of plaatjes te maken van wat je doet. Hoe je het beste kunt omgaan met mensen met dementie is volgens de GOED-methode. GOED is een ezelsbruggetje voor Geruststellen, Oogcontact maken, Even meedenken en Dankjewel. Op de website van Samen dementievriendelijk is hierover meer informatie te lezen.

 

Dementie en gehoorverlies

Onderzoek toont een verband aan tussen gehoorproblemen en dementie. Zelfs mild gehoorverlies kan de kans op cognitieve achteruitgang en dementie op lange termijn verhogen. Daarnaast zorgt gehoorverlies bij mensen met dementie voor extra verwarring en eenzaamheid. In het webinar werden tips gegeven als mensen met dementie een hoortest doen. Ook hier geldt weer: heb geduld, geef extra uitleg of doe iets voor. Het kan zijn dat mensen het lastig vinden om op het knopje te drukken als ze een piep horen. In plaats hiervan kunnen ze bijvoorbeeld een hand opsteken. Je kunt ook de hoortest in stukken opdelen of hem nog een keer afnemen als je twijfelt over het resultaat.

 

Het webinar werd goed gewaardeerd door de deelnemers: “Zeer leerzaam en bruikbare informatie ten aanzien van omgang en behandeling van de hulpvraag van mensen met dementie. “GOED” is een hele goede tool!”

 

Terugkijken van het webinar kan via:

https://www.clinicalconference.eu/talk/webinar-goed-omgaan-met-dementie/

 

 

BRON AFBEELDING: Freepik: vrije-photo/senioren-die-samen-de-strijd-aangaan-met-de-ziekte-van-alzheimer

Tags: