Kwaliteit van leven tinnituspatiënten kan aanzienlijk verbeteren

Tinnituspatiënten en behandelaars zijn onvoldoende op de hoogte van de mogelijkheden om de kwaliteit van leven voor tinnituspatiënten aanzienlijk te verbeteren. Uit eerder internationaal onderzoek door Sonova blijkt dat mensen met tinnitus al vrij snel een audiologische professional raadplegen (45 procent binnen de eerste drie maanden, 71 procent binnen het eerste jaar).

Tegelijkertijd geeft meer dan 80 procent van hen aan tijdens die bezoeken niet naar verwachting geholpen te zijn. Deze uitkomsten waren een trigger voor Schoonenberg en inmiddels investeert het al jaren in kennis over tinnitus om het hulpaanbod uit te kunnen breiden voor mensen met hinder van tinnitus.

De juiste kennis over individuele hulp aan tinnituspatiënten is nog niet overal bekend. Maar Schoonenberg ziet dagelijks dat persoonlijke voorlichting, onderzoek naar gehoorverlies, het eventueel aanmeten van een hoortoestel en/of wetenschappelijk beproefde gedragstherapie voor mensen enorme verlichting kan brengen.

Hoortoestellen worden sterk aanbevolen voor tinnituspatiënten. Ze kunnen – door andere geluiden weer naar de voorgrond te brengen – actief helpen bij het verminderen van de hinder van tinnitus. Sommige in-ear hoortoestellen kunnen zelfs dag en nacht gedragen worden, waardoor ze voortdurend voor verlichting zorgen, ook in de nacht; het moment dat tinnitus vaak meer aanwezig lijkt.

Tinnitustherapie en/of het dragen van een hoortoestel vormt vaak een effectieve aanpak om tinnitus onder controle te houden. Het is dus een misverstand dat er geen oplossingen zijn voor tinnituspatiënten. Tinnitus is niet te genezen, maar er zijn verschillende mogelijkheden om de hinder te verminderen.

Tags: