Nieuwe coating voor cochleaire implantaten zou infecties moeten voorkomen

Onderzoekers uit China laten zien dat een zwitterionische kopercoating op het inwendige deel van een cochleair implantaat, het ontstaan van bacteriële biofilms op het oppervlak ervan effectief weet te voorkomen. De nieuwe coating vertoont sterke antibacteriële effecten voor twee soorten bacteriën: gram-positieve en gram-negatieve bacteriën. Daarmee zijn ontstekingscomplicaties na plaatsing van een cochelair implantaat sterk te verminderen. De ontwikkelde coating blijkt ook over een goede zogeheten biocompatibiliteit te beschikken.

Weinig complicaties bij chirurgische CI-ingreep
De ontwikkeling van cochleair implantaten (CI’s) heeft een enorme stap voorwaarts betekend bij het compenseren van het gehoorverlies van ernstig slechthorenden en doven. De chirurgische ingreep die nodig is voor het plaatsen van een cochleair implantaat, is over het algemeen te zien als een veilige en betrouwbare procedure. Wanneer ervaren chirurgen deze uitvoeren is de kans op complicaties slechts zeer klein (lees meer). Toch kunnen er zich ondanks het toedienen van antibiotica dat routinematig gebeurt, zich infecties voordoen. Dat komt veelal doordat er zich bacteriële biofilms vormen op het oppervlak van het cochleair implantaat. Patiënten zijn na een cochleair implantaat operatie vatbaar voor infecties veroorzaakt door verschillende soorten bacteriën. De meest voorkomende zijn de gram-positieve Staphylococcus aureus en de gram-negatieve Pseudomonas aeruginosa bacterie.

Anti-bacteriële eigenschappen nieuwe CI-coating
De onderzoekers zijn op zoek gegaan naar een manier om de kans op infecties terug te dringen. Ze ontwikkelden daarvoor een zwitterionische-koper coating om er zo voor te zorgen dat op het implantaat geen bacteriën kunnen ontstaan. Onderzoek in het laboratorium en ook bij muizen laat zien dat de coating een goede antibacteriële werking heeft. Daarnaast is ook de zogeheten biocompatibiliteit goed. Dat laatste betekent dat de coating geen schadelijke reacties of afstotingsverschijnselen veroorzaakt. De onderzoekers zien dan ook een klinische toepassing voor de nieuwe coating om zo de problemen die bacteriële infecties die ontstaan bij de plaatsing van een cochleair implantaat, aan te pakken. Nader onderzoek is nodig.

Bron: HOorzaken

Tags: