Oordoppen met muziekfilter ook bij een grens van 100 decibel noodzakelijk

Op 6 en 7 juli speelt Rammstein in het Stadspark in Groningen. Om te voorkomen dat de band uitwijkt naar een andere locatie, heeft het Gronings college een eenmalige ontheffing gegeven voor het verhogen van het geluidsniveau van 100 naar 103 decibel.

 

 

Het verhogen van de geluidsnorm kan voor bezoekers een aanleiding zijn om nu dan toch oordoppen mee te nemen naar de locatie. Die oordoppen hadden echter al klaar moeten liggen, want ook bij een maximaal geluidsniveau van 100 decibel is het belangrijk om je oren te beschermen. Niet alleen de band produceert geluid, het in grote getalen aanwezige publiek zal ook niet muisstil zijn. Op sommige momenten zal het geluidsniveau dus echt hoger zijn dan het maximaal toegestane.

Schuimdoppen worden afgeraden, omdat deze vaak niet goed passen of ingedaan worden, waardoor er nog steeds veel geluid in je oren komt. Om als bezoeker je gehoor te beschermen koop je vooraf oordoppen (met muziekfilter), en neemt ze mee naar de locatie. Oordoppen kun je het beste indoen voor je het terrein opgaat en gedurende de hele avond dragen.

 

TEKST: exportquote van Saskia Kloet, programmamanager Gehoorschadepreventie, VeiligheidNL.

Aanleiding: Rammstein mag van Groningen meer geluid maken dan toegestaan | Muziek | NU.nl

BEELD: Pexels, vishnu-r-nair-1105666.

Tags: ,