Gebarentolk steelt steeds vaker de show tijdens live performance

Een gebarentolk is in 2023 haast niet meer weg te denken tijdens een grote performance of live conferentie. Hoewel een gebarentolk meestal alleen interessant is voor doven of slechthorenden, komen gebarentolken steeds vaker terug in het nieuws of gaan zelfs viral op het internet.  

De aanwezigheid van een gebarentolk kan een positief effect hebben op doven of slechthorenden, aangezien ze het gevoel krijgen er niet alleen voor te staan en echt mee kunnen praten over een onderwerp. Geruime tijd strijden doven en slechthorenden voor toegankelijke informatie en erkenning van NGT, echter is deze wet nog niet aangenomen.

 

Super Bowl 2023

Een voorbeeld van een onvergetelijke performance die recent heeft plaatsgevonden was tijdens de Super Bowl 2023. Hier steelde een dove vrouw, Justina Miles, de show tijdens het optreden van Rihanna. Dit was de eerste keer in de geschiedenis dat een dove vrouw deelnam tijdens de performance van een artiest. Justina’s optreden ging, naast dat van Rihanna, viral. Ze danste en tekende voor dove kijkers tijdens de dertien minuten durende set.

Bekijk de video van de performance hier:

 

Naast de geweldige (viral) performance van Justina Miles tijdens de Super Bowl, kwamen ook andere gebarentolken in het verleden in het nieuws, echter was dit niet altijd een positief bericht.

 

Gebarentolk ‘spreekt’ wartaal tijdens persconferentie van de politie

Zo werd een andere gebarentolk beschuldigd van het uitbeelden van wartaal tijdens de persconferentie van de politie die een arrestatie aankondigde in de Tampa seriemoorden. De gebarentolk stond naar haar zeggen elk woord te vertalen, maar het bleek dat haar gebarentaal ‘wartaal’ sprak. Bekijk de video hier:

 

BRON: Entertainment Tonight, Inside Edition