Tips van VeiligheidNL: voorkom gehoorschade door gamen

Uit nieuw internationaal onderzoek blijkt dat gamen tot gehoorschade kan leiden. Eerder onderzoek van VeiligheidNL toonde aan dat meer dan de helft van de Nederlandse jongeren (10-15 jaar) een koptelefoon gebruikt om te gamen. 38 procent van de gamers doet dit zelfs dagelijks. Ze gebruiken de koptelefoon om de geluiden uit het spel te horen, maar ook om met andere spelers te praten. En dit gebeurt niet altijd op een veilig volume. Een kwart van de gamende jongeren luistert naar een hoog volume (70 procent of harder), wat kan leiden tot gehoorschade.

 

Gehoorschade ontstaat meestal geleidelijk door een opstapeling van veel of vaak harde geluiden te horen. Deze geluiden komen onder andere van koptelefoons tijdens het gamen of luisteren naar muziek. Hard geluid komt ook uit de speakers tijdens het uitgaan, maar ook lawaai op het werk, bijvoorbeeld in de bouw, is een belangrijke veroorzaker van gehoorschade. Bewust omgaan met harde geluiden is daarom essentieel.

 

Tips van VeiligheidNL

VeiligheidNL moedigt u aan om deze tips met uw klanten te delen en hen te adviseren over veilige luisterpraktijken:

  • Is uw klant graag aan het gamen of luistert hij/zij veel naar muziek op een koptelefoon? Adviseer om de volumebegrenzer aan te zetten en kies een koptelefoon die goed over de oren heen valt. Zo heeft uw klant minder last van omgevingsgeluid en hoeft het geluid op de koptelefoon niet zo hard te worden gezet.
  • Gaat uw klant wel eens uit? Adviseer het dragen van oordoppen, het liefst met een muziekfilter. Zo hoort uw klant de muziek én mensen nog goed, en blijven de oren toch beschermd.
  • Werkt uw klant in lawaai? Laat hem/haar dan goede gehoorbescherming dragen, zoals oorkappen of oordoppen, en adviseer om in gesprek te gaan met de leidinggevende over wat er nog meer gedaan kan worden om gehoorschade te voorkomen.

 

TEKST BRON: Victor Zuidema, VeiligheidNL. 
Aanleiding: Gaming kan tot gehoorschade leiden, blijkt uit nieuwe studie.
BEELD BRON: Pexels, Foto door Tima Miroshnichenko.

Tags: