Universele oordoppen met filter goede keuze voor beginnend gebruiker

VeiligheidNL benadrukt dat wanneer het gaat om veiligheid, universele oordoppen met filter die goed zitten een vergelijkbare bescherming bieden als op maat gemaakte oordoppen. Het is belangrijk om (beginnende) gebruikers goed te laten informeren over de verschillende soorten én de juiste pasvorm van universele oordoppen.

Als oordoppen te klein zijn, ‘lekt’ het geluid erlangs en is de gebruiker minder goed beschermd. Alle oren zijn anders gevormd, dus wat voor de een goed zit, kan te groot of te klein zijn voor de ander. Ook bij op maat gemaakte oordoppen is een klant niet altijd in 1 keer klaar. De oren blijven namelijk gedurende het leven doorgroeien. Elke 1 tot 2 jaar moeten de op maat gemaakte oordoppen daarom een ‘lektest’ ondergaan, om te kijken of ze nog voldoende beschermen.

 

Als beste uit de test

De Volkskrant gaat in dit artikel in op het belang van gehoorbescherming en test drie verschillende soorten oordoppen. Op maat gemaakte oordoppen komen in het artikel als beste uit de bus, daar waar geschetst wordt dat universele oordoppen met filter minder goed beschermen door mogelijke beperkingen van de pasvorm. Het is overigens begrijpelijk dat op maat gemaakte oordoppen in het artikel als beste uit de bus komen. Ze zitten goed, want ze zijn precies op maat gemaakt, van het gewenste materiaal (hard of zacht) en hebben een ingebouwde filter naar keuze van de gebruiker. De prijs van dit type gehoorbescherming is echter relatief hoog en kan een drempel zijn voor (nieuwe) gebruikers om met oordoppen te starten.

 

TEKST: Expertquote van Saskia Kloet, manager programma's gehoorschadepreventie, valpreventie en productveiligheid bij VeiligheidNL. Aanleiding: Waar moet je op letten bij het kopen van oordoppen? | De Volkskrant


BEELD BRON: Unsplash, Mark-paton-T4llNlZrLzc.

Tags: