Veilig en verantwoord muziek luisteren op de fiets

Strakke fietspaden en korte afstanden maken Nederland een fietsland bij uitstek: we zijn zelfs het grootste fietsland ter wereld. Tijdens fysieke inspanningen komen de stoffen endorfine, serotonine en dopamine vrij. Door bijvoorbeeld regelmatig te fietsen, stimuleert u de aanmaak van deze gelukshormonen, welke tevens worden getriggerd tijdens het luisteren naar muziek en ook dat heeft weer een positief effect op de hersenen. Toch gaat het helaas steeds vaker mis met smartphones op de fiets. Daarom mag u sinds 2019 smartphones alleen nog handsfree gebruiken tijdens het fietsen. Of dat helpt? Niet helemaal, het aantal boetes steeg in 2022 met 16 procent vergeleken met 2021. Gebruik uw telefoon dus alleen handsfree, met oortjes en blijf alert in het verkeer. Hoe kunt u en/of uw klanten toch genieten van de lekkerste muziek, terwijl u ook verantwoord de fiets op stapt? Jabra geeft 5 tips.

 

  1. Ga voor oordopjes met een Hear Through functie. Door deze functie te activeren kunt u omgevingsgeluiden, zoals sirenes, auto’s en een bel horen, terwijl u tegelijkertijd geniet van muziek of een podcast.
  2. Bel en luister muziek handsfree. Door oordopjes of een koptelefoon aan te schaffen waarmee u met één druk op de (oordop)knop oproepen kunt beantwoorden of van nummer kunt wisselen, houdt u uw handen vrij.
  3. Kies voor oordopjes of een koptelefoon met spraakbediening. Zo kunt u uw handen continu aan het stuur houden, terwijl de oordopjes al het werk voor u doen.
  4. Schaf oordopjes aan die speciaal gemaakt zijn om te sporten. Fietsen gaat gepaard met de nodige inspanning, en sportoordopjes, zorgen ervoor dat de dopjes goed in uw oor blijven zitten en u ze niet steeds terug hoeft te duwen in uw oor.
  5. Zet het volume van de audio niet te hard. Volgens EU-richtlijnen mogen audioapparaten een maximaal volume van 85 decibel niet overschrijden, maar in de praktijk hebben veel apparaten een bereik van 100 decibel. U bent dus zelf verantwoordelijk voor het hanteren van een veilig geluidsniveau.

Geniet voortaan optimaal van uw favoriete muziek, maar doe dit veilig en blijf alert.

 

MEER INFORMATIE

www.jabra.com

 

TEKST: © 2023 GN Audio A/S. Alle rechten voorbehouden. Jabra® is een geregistreerd handelsmerk van GN Audio A/S.

BEELD: Pexels, andrea-piacquadio-3769713.

Tags: