Verminderd risico op oorpoblemen bij kinderen met COVID-vaccinatie

Uit het onderzoeksrapport door de American Journal of Otolaryngology is gebleken dat kinderen die zijn ingeënt met het COVID-19-vaccin een lager risico hebben op oorproblemen dan kinderen die besmet zijn met het coronavirus. Dit geldt tevens voor kinderen die al eenzijdig gehoorverlies hebben. Met name infectieziekten kunnen bij een aanzienlijk deel van de kinderen gehoor- en evenwichtsproblemen veroorzaken. De resultaten tonen ook aan dat vaccinatie-aanbevelingen voor kinderen die al monolateraal gehoorverlies hebben, onschadelijk zijn. Onderzoekers vonden geen risico op schade aan het slakkenhuis of het vestibulaire systeem van het vaccin.

Het is bekend dat iedereen, ongeacht leeftijd, besmet kan raken met het coronavirus. Veel onderzoeken hebben aangetoond dat infecties bij kinderen minder ernstig zijn en een betere prognose hebben dan volwassenen, aangezien SARS-CoV-2-infectie bij kinderen vaak asymptomatisch verloopt of het slechts zeer milde symptomen veroorzaakt.

Het verminderde risico op oorproblemen bij kinderen door het COVID-vaccin, bleek uit het retrospectieve onderzoek, waarover de American Journal of Otolaryngology over rapporteert. De deelnemers van dit onderzoekers bestaan uit 272 kinderen in de leeftijd van 5 tot 11 jaar. Eén segment van deze groep (120 kinderen) had al eenzijdig gehoorverlies. De kinderen hadden ofwel een corona-infectie of waren reeds tweemaal gevaccineerd. Opvallend genoeg kwam Tinnitus, hyperacusis, oorvolheid, oorpijn, oorafscheiding en duizeligheid vaker voor bij kinderen met coronavirus dan bij gevaccineerde kinderen.

Italiaanse onderzoekers hebben vanwege onder andere dit onderzoek en verdere vervolg onderzoeken geconcludeerd dat het COVID-19-vaccin veilig is en wordt aanbevolen voor kinderen met eenzijdig gehoorverlies. Kinderen hoeven zich volgens de testresultaten geen zorgen te maken over mogelijke beschadiging van het gehoor of evenwichtsorgaan, wanneer ze zijn gevaccineerd met het vaccin.

Bron: Audiological and vestibular symptoms following SARS-CoV-2 infection and COVID-19 vaccination in children aged 5–11 years, American Journal of Otolaryngology, Volume 44, Issue 1, 2023, 103669, ISSN 0196-0709, https://doi.org/10.1016/j.amjoto.2022.103669.