World Mental Health Day 2022

Vandaag is het World Mental Health Day. Deze internationale dag, jaarlijks op 10 oktober, is bedoeld om bewustzijn te creëren rond mentale gezondheid en om inspanningen om de psychische zorg te verbeteren bij te staan.

Tijdens de pandemie is onze psychische gezondheid op vele manieren onder druk gezet, en zelfs daarvoor, in 2019, werd al geschat dat één op de acht mensen met een mentale stoornis leeft. Tegelijkertijd is er een groot tekort aan hulp, zeker in ontwikkelingslanden.

De coronapandemie heeft een ware mentale gezondheidscrisis veroorzaakt. Naar schatting zijn angst- en depressiestoornissen tijdens het eerste jaar van de pandemie met meer dan 25 procent gestegen, terwijl het krijgen van hulp alleen maar lastiger werd. Daarnaast rust er nog steeds een stigma op mentale gezondheidsklachten.

De Wereldgezondheidsorganisatie werkt samen met partners om een campagne te lanceren rond het thema Mentale gezondheid & welzijn voor iedereen een mondiale prioriteit maken. Dit is een kans voor mensen met een mentaal gezondheidsprobleem, voorstanders, regeringen, werkgevers, werknemers en andere belanghebbenden om samen te komen en zich uit te spreken over wat er nodig is om Mentale gezondheid & welzijn voor iedereen een mondiale prioriteit te maken.

https://www.who.int/campaigns/world-mental-health-day/2022