Tips om het gehoor te beschermen tijdens feestdagen

In het kader van de feestdagencampagne ‘Wees goed voor je gehoor en bescherm je oor!’ brengt de NVAB gehoorbescherming op een positieve manier onder de aandacht. Het aantal mensen, vooral jongeren, met klachten zoals tinnitus en gehoorschade blijft toenemen. Daarom deelt het NVAB graag nog eens drie tips om het gehoor van uw klanten te beschermen tijdens de feestdagen.

 

Tip 1: adviseer oordoppen

Wanneer uw klanten lang in een ruimte met harde muziek zijn, kan dit leiden tot gehoorbeschadiging. Daarom is het verstandig om oordoppen met een (muziek)filter aan te raden als uw klanten langere tijd worden blootgesteld aan versterkte muziek. Zo kunnen uw klanten de muziek goed horen, gemakkelijker met elkaar communiceren en zijn ze daarnaast ook minder vermoeid na afloop.

 

Tip 2: adviseer voldoende afstand tot speakers

Heeft een klant een piep in het oor na een avond uit? Dan is het mogelijk dat de oren te dichtbij de speakers stonden. In kroegen, op festivals en bij concerten is het geluid vaak te hard. In het convenant is een maximum van 103 dB afgesproken, waarbij ervan wordt uitgegaan dat bezoekers oordoppen dragen. Als uw klant niet zelf aan de knoppen zit, adviseer dan om voldoende afstand te houden tot de speakers. Het geluidsvolume kan per plek in de ruimte verschillen. Kortom: adviseer uw klanten om hun oren te beschermen, oordoppen te dragen en afstand te houden tot de speakers.

 

Tip 3: geef advies over het gunnen van rust aan de oren

Adviseer uw klanten om regelmatig een plek op te zoeken waar hun oren een pauze kunnen krijgen. In binnenoren zitten trilhaartjes die continu bezig zijn met het verwerken van geluid. Geluid is er altijd en overal. Als uw klant voor een lange tijd wordt blootgesteld aan geluid, raken de trilhaartjes overbelast. Als de trilhaartjes beschadigd raken, herstellen ze niet meer. Dus adviseer uw klanten om hun oren na twee uur harde muziek een kwartier lang rust te gunnen.

 

 

MEER INFORMATIE

Meer over preventie: https://www.nvab.nl/preventie-en-bewustwording

Tags: