De Week van het Oorsuizen

Deze week, van 5 t/m 11 februari 2024, is het Tinnitus Awareness Week, of in Nederland de Week van het Oorsuizen. Een week waarin aandacht wordt gevraagd voor mensen met tinnitus, onder andere door Stichting Hoormij·NVVS. Tinnitus is een geluid dat alleen in je eigen hersenen bestaat. Ruim 1 tot 2 miljoen mensen in Nederland hebben hier last van. Er vindt veel wetenschappelijk onderzoek plaats, maar er is nog geen geneesmiddel. Wat kan helpen als paniek of machteloosheid de overhand nemen? Welke mogelijkheden zijn er wel? Hoormij·NVVS geeft handvatten, stimuleert onderzoek en vraagt altijd aandacht voor wie ermee moet leren leven; maar deze week in het bijzonder. 

Hoe maak je het onzichtbare zichtbaar? Hoormij·NVVS toont portretten van mensen met oorsuizen, gemaakt door John Arkes. Deze fotoserie heeft ook al eens in Earline gestaan. Een natte vinger die over een glas wrijft, dat is wat John zelf continu hoort. De beelden zijn indrukwekkend. Ook kinderen kunnen ermee te maken krijgen. Jasper, destijds een mannetje van tien, heeft in zijn handen een angstaanjagend beeld van een demon. ‘Doe maar zo eng mogelijk’ had hij tegen John gezegd. Het geluid dat hij constant hoort, maakte hem bang. Inmiddels weet hij door goede uitleg (psycho-educatie) dat tinnitus een signaal is dat doet alsof er geluid is, maar het is geen echt geluid. Hij weet nu dat hij er niets mee hoeft en het gaat goed met hem.

Tinnitus, een oplossing is er wél
Die stelling heeft Hoormij∙NVVS voorgelegd aan ervaringsdeskundigen en (zorg)professionals om inzicht te geven in de mogelijkheden als je te maken krijgt met deze – niet te genezen – aandoening. Ruim 95% van de mensen leert ermee leven. Dat geeft moed. Want de invloed op je leven kan enorm zijn. Sommigen gaan uit wanhoop zelfs in het buitenland op zoek naar een oplossing. Dit terwijl er behandelopties zijn, die bewezen effectief en voorhanden zijn. Hoe gaat u om met cliënten die kampen met tinnitus?

 

Bron: Hoormij·NVVS
Beeld: John Arkes