Schoonenberg pleit voor gehoorscreening vanaf 50 jaar

Donderdag 21 september is het Wereld Alzheimerdag. 1 op de 5 Nederlanders krijgt Alzheimer en ook krijgen steeds vaker jonge mensen de diagnose ‘jongdementie’. De verwachting is dat het aantal mensen met dementie de komende 20 jaar zal verdubbelen. Uit recent onderzoek[i] blijkt dat behandeling van gehoorverlies cognitieve achteruitgang kan halveren. Daarom pleit Schoonenberg voor regelmatige screening van het gehoor vanaf 50 jaar. Op die manier kunnen de druk op de zorg en zorgkosten worden verlicht.

 

“Gemiddeld wachten mensen heel lang om gehoorproblemen te behandelen, soms wel tot 7 jaar” weet Conny Polleunis, Hoofd Audiologie en Stakeholder Management, Schoonenberg HoorSupport. “Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat het behandelen van gehoorverlies niet alleen leidt tot het beter verstaan, maar ook een positieve invloed heeft op cognitieve achteruitgang. Bovendien weten we al langer dat gehoorverlies samenhangt met een hoger risico op vallen, sociaal isolement en burn-out achtige klachten. Het is daarom dat wij ervoor pleiten dat mensen vanaf 50 jaar regelmatig hun gehoor laten checken. Een gezond gehoor betekent een beter leven.”

 

Recent onderzoek

Voor het eerst is gedurende langere tijd (3 jaar) cognitieve achteruitgang gemeten bij oudere mensen met een verhoogd risico hierop. Eén groep kreeg gehoorapparaten en begeleiding. De vergelijkingsgroep had gespreksessies met een gezondheidsvoorlichter over chronische ziektepreventie. Bij de eerstgenoemde groep werd een vertraging van de cognitieve achteruitgang van 48% waargenomen. Het is niet voor niks dat de World Health Organization het gebruik van gehoorapparaten adviseert om het risico op cognitieve achteruitgang of dementie te verkleinen. Ook is bekend dat mensen met gehoorverlies die geen gehoorapparaten gebruiken 42% hoger risico hebben op ontwikkeling van dementie.

 

Hoorzorg is een vak apart

Goede hoorzorg bestaat naast regelmatige screening en eventueel het gebruik van gehoorondersteuning ook uit audiologische begeleiding.In samenwerking met de afdeling KNO van VU medisch centrum in Amsterdam hebben we een uniek begeleidingsprogramma ontwikkeld” licht Polleunis toe. “Met alleen het aanmeten van gehoorapparaten ben je er nog niet. Mensen hebben begeleiding nodig om te kunnen wennen, maar ook om dingen waar men in de loop der tijd tegenaan loopt, op te kunnen lossen en om bijvoorbeeld nieuwe luisterstrategieën aan te leren. Maar het begint wat ons betreft met een jaarlijkse screening. Want dan kunnen we op tijd helpen en eventuele cognitieve achteruitgang remmen. Wat ons betreft wordt dit net zo gewoon als een controlebezoek aan de tandarts of het meten van bloeddruk en cholesterol bij de huisarts.”

 

[1] Hearing intervention versus health education control to reduce cognitive decline in older adults with hearing loss in the USA (ACHIEVE): a multicentre, randomised controlled trial – The Lancet

 

BEELD: Pexels, gustavo-fring-4148965.