Breng uw stem uit | World Hearing Day top 50

Vanaf vandaag kan er gestemd worden voor de World Hearing Day top 50 die de branchevereniging voor de hoorzorg (NVAB) tijdens World Hearing Day, op 3 maart, bekend zal maken. Deze top 50 wordt samengesteld uit nummers van muzikanten met tinnitus of gehoorklachten én nummers over oren en horen. Met de World Hearing Day top 50 vraagt de NVAB op positieve wijze aandacht voor de impact van gehoorklachten op het dagelijks leven en de noodzaak voor preventie.

 

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft 3 maart als jaarlijkse ‘World Hearing Day’ uitgeroepen. Met een groeiende populatie van mensen met specifieke gehoorklachten wordt aandacht hiervoor steeds belangrijker, daarom gaat de NVAB door met de focus op preventie zoals ook tijdens de feestdagen is gedaan. Het aantal bezoekers dat gebruik maakt van gehoorbescherming bij evenementen, festivals en concerten moet omhoog, want de geluidsvolumes zónder gehoorbescherming zijn schadelijk. Resultaat is dat het aantal jongeren (maar ook ouderen) met gehoorklachten als tinnitus toeneemt.

 

Deelnemers kunnen stemmen op hun favoriet

Met deze eerste samenstelling van de ‘World Hearing Day top 50’ wordt aandacht gevraagd voor het gehoor. Via de NVAB kunnen deelnemers stemmen op hun favoriete nummer. Dit kan van een muzikant met tinnitus of gehoorklachten zijn of een nummer over oren en horen. Via Spotify is de World Hearing Day Playlist beschikbaar die tijdens de stemweken wordt aangevuld.

 

De NVAB vindt dat iedereen moet kunnen blijven genieten

Muziek inspireert, prikkelt, ontspant, biedt herinneringen aan bepaalde momenten. Smaken verschillen en ook door de tijd worden nieuwe muziekstijlen ontdekt die intrigeren. Maar wat als iemand minder kan horen en niet meer kan genieten van die ene muzikant? Of als een muzikant zijn of haar vak niet goed meer kan uitoefenen? Of niet goed meer kan communiceren met naasten, omdat diegene, misschien wel door het beroep, te lang te veel geluid op de oren heeft ontvangen? Steeds meer muzikanten zijn open over hún gehoorklachten of tinnitus en spreken zich uit over de noodzaak om gehoorbescherming te dragen. Daarom wil de NVAB hen in de spotlights zetten én tegelijk via een muziek top 50 de aandacht voor dit thema versterken. Dat Beethoven langzaam zijn gehoor verloor en bij het schrijven van zijn negende symfonie al stokdoof was, dat is intussen wel bekend. Maar ook artiesten van nu melden problemen. Denk aan Sting, Phil Collins, maar ook Huub van der Lubbe (De Dijk) en rapper Sor, de winnaar van Maestro 2021/2022, die met zijn 26 jaar lijdt aan tinnitus. Signalen die ons allen zouden moeten aanzetten om zuiniger op onze oren te zijn.

 

Bekendmaking World Hearing Day top 50

Op 3 maart wordt de allereerste World Hearing Day top 50 bekend gemaakt. Onder de inzenders worden vijftig sets gehoorbescherming verloot. De NVAB hoopt dat deze muzikanten door kunnen gaan met waar ze goed in zijn – muziek maken – en dat iedereen er van kan blijven genieten!

 

page2image58486144

 

Deelnemen en de spelregels terugvinden? Bekijk het hier.

Tags: