Opmerkelijke stijging in verkoop gehoorbescherming

Afgelopen Paasweekend is het festivalseizoen 2023 officieel van start gegaan. Uit de cijfers van Schoonenberg HoorSupport blijkt dat steeds meer mensen gehoorbescherming dragen. In omzet steeg deze categorie bij Schoonenberg in boekjaar april 2022 t/m maart 2023 met 43,5 procent. Verreweg de grootste stijging was te zien bij gehoorbescherming op maat met een muziekfilter, namelijk een verdriedubbeling van de omzet (+197,5 procent).

 

Gehoorschade is niet te genezen

In het huidige (derde) ‘Convenant Preventie gehoorschade versterkte muziek’ van 2018 staat dat muziek in horeca en op concerten en festivals op maximaal 103 decibel mag staan. Wat veel mensen niet weten is dat er in het convenant wordt uitgegaan van het dragen van oordoppen. Met andere woorden; 103 decibel is niet veilig wanneer er geen gehoorbescherming wordt gedragen. Dit convenant loopt eind 2023 af en op dit moment zijn er gesprekken gaande om het maximum terug te brengen naar 100 decibel (met oordoppen).

 

Een aantal tips voor een festivalseizoen zonder gehoorschade

Schoonenberg HoorSupport geeft een aantal tips voor festivalbezoekers om gehoorschade te vermijden. Deze tips kunt u delen met uw klanten om hen verder te informeren:

  • Neem ten alle tijden oordopjes mee naar een festival, concert of ander verwante aangelegenheid
  • Houd de oordoppen consequent in om elk risico op gehoorschade te vermijden. Bovendien kun je elkaar in een lawaaiige omgeving beter verstaan mét oordoppen in.
  • Vertrouw niet op eigen waarneming, dat is helaas geen goede graadmeter voor eventuele schade. Het is niet zo dat hard geluid niet schadelijk is als je zelf geen hinder ervan ervaart.
  • Met oordoppen op maat met een muziekfilter met een vlakke demping, heb je de meest optimale waarneming van de muziek en vanwege de optimale pasvorm ook maximale bescherming.
  • Geef je oren af en toe wat rust, een luisterpauze. Zowel tijdens het festival als ervoor en erna.

 

TEKST: exportquote van Conny Polleunis, Hoofd Audiologie en stakeholder management, Schoonenberg HoorSupport. Aanleiding: Bereid je voor op het festivalseizoen: 7 tips – Noordkop Centraal
BEELD BRON: Unsplash, hanny-naibaho-aWXVxy8BSzc.