Verduurzamen in uw zaak loont | Tips om te besparen op kosten en milieu  

Het valt voor ondernemers niet mee om zich staande te houden in deze tijd met kostencrisis en stijgende energieprijzen. Toch kunnen zowel grote als kleinere ondernemers maatregelen treffen om te besparen op kosten en milieu. Hoewel het in eerste instantie een grote investering lijkt om een zaak te verduurzamen, zal u als ondernemer naar mate van tijd profiteren van kostenbesparing.

 

Verduurzamen van winkelpand(en)

Steeds meer ondernemers voorzien van verlichting in hun etalage, echter kan hier fors op bespaard worden. Denk bijvoorbeeld aan het instellen van een timer, waarbij de verlichting aan het einde van de avond of gedurende de nacht uitgeschakeld wordt. De enkele passanten die de verlichting niet aan ziet staan zal hier in de meeste gevallen niet bewust bij stil staan.

Ook binnen in een pand kunnen er groenere keuzes gemaakt worden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat u gebruik maakt van ledverlichting voor een lager verbruik. Maak waar mogelijk gebruik van dynamische verlichting of veegschakelaren, zodat het licht allemaal tegelijk uitgeschakeld kan worden of het licht alleen aan gaat wanneer iemand in een bepaalde ruimte staat. Op deze manier betaalt u alleen voor licht wat actief wordt gebruikt in plaats van licht wat aan blijft staan op momenten dat niemand ter plaatse is.

 

Laat warmte niet ontglippen

De warmte in een pand gaat doormiddel van verschillende factoren sneller verloren, waardoor er hoger gestookt dient te worden om warmte te behouden. Het voorzien van de juiste isolatie en onder andere dubbelglas, kan zorgen voor een drastisch verschil. Ook kan het helpen om deuren goed dicht te houden en om verwarming een graadje lager te zetten. Bang dat klanten uw zaak voorbijlopen? Maak kenbaar dat het bedrijf geopend is doormiddel van een bord in de etalage of op de deur. Zorg er ook voor dat energievreters geen kans krijgen en haal stekkers bij het verlaten van uw zaak uit het stopcontact. Op deze manier voorkomt u sluipverbruik. Het duurt even voordat deze handeling een gewoonte is, maar zodra dit in het systeem zit zal u dit niet meer vergeten wanneer u de zaak afsluit.

 

Samenwerking met andere partijen

Het lanceren van eigen producten kan veel geld kosten. Wanneer u als ondernemer hier niet in kunt voorzien, bestaat er een mogelijkheid voor samenwerking met andere partijen. Het aangaan van een samenwerking biedt veel voordelen. Zo komt er meer budget vrij, ontstaat de mogelijkheid om samen te profiteren van een hogere marge en kunnen ondernemers zich doormiddel van eigen producten onderscheiden op de huidige markt.

 

Subsidies en regelingen

Verduurzamen wordt in de meeste gevallen beloond doormiddel van subsidie en belastingvoordelen. Laat u informeren over de mogelijkheden en de kosten welke teruggewonnen kunnen worden. Zo kunt u als retailer onder andere in aanmerking komen voor de regeling ‘Stimulering Duurzame Energieproductie’ en de Investeringssubsidie ‘Duurzame Energie’. Doormiddel van de milieu-investeringsaftrek, energie-investeringsaftrek en milieuvriendelijke bedrijfsinvesteringen kunnen bedrijven investeringskosten van bedrijfsmiddelen aftrekken van de fiscale winst, waardoor ze over het geheel minder belasting hoeven te betalen.

 

In onderstaande video laat RTL Z cijfers zien van MilieuCentraal waarbij wordt aangegeven hoeveel kosten er daadwerkelijk worden bespaard na het uitvoeren van energiebesparende maatregelen:

 

Meer weten over energiebesparing?

www.milieucentraal.nl/energie-besparen