AuDidakt HoorzorgBeurs in een nieuw jasje

Zaterdag 3 juni en maandag 5 juni vond het Audicienscongres 2023 van AuDidakt plaats in de Evenementenhal Gorinchem, dit jaar op verzoek van deelnemers in de vorm gegoten van een HoorzorgBeurs. De beursvloer was belangrijker en diverser en er was geen plenair gedeelte. Wel waren er volop expertsessies. 

Zo was er de sessie over complexe casuïstiek van Thijs Thielemans, klinisch fysicus audioloog. Hij besprak in zijn presentatie uitgebreid een specifiek geval van een cliënt die keer op keer niet tevreden was over zijn hoortoestel. “Als je al vier hoortoestellen geprobeerd hebt, wordt de vijfde hem waarschijnlijk ook niet”. Hij benadrukte het belang van een uitgebreide intake zodat je de voorgeschiedenis van een cliënt weet, en raad aan om op tijd door te verwijzen en aan andere mogelijke problemen te denken. Daarnaast vindt hij het verstandig om te investeren in ‘e-audiologie’ om consulten op afstand te kunnen doen.

Nick Linssen sprak namens vereniging GAIN over ‘Het geluid van de toekomst’, de ontwikkelingen die gaande zijn in de hoorzorg. De sessie was interactief gemaakt met een klein quizje en ging grotendeels over AI, met name ChatGPT. Deze slimme chatbot van OpenAI weet overal wat van af, dus ook van audiologie. Voel je er niet door bedreigd maar gebruik het als een tool, was de boodschap. Ook kwam aan bod dat er in de Verenigde Staten sinds kort OTC-hoortoestellen verkocht worden. Linssen hoopt en verwacht dat dit de acceptatie van hoortoestellen vergroot, en het komt de zelfredzaamheid ook zeker ten goede.

De organisatie, de bezoekers en de standhouders waren allen zeer tevreden over de HoorzorgBeurs. “De beursopzet heeft me positief verrast”, zegt Jeroen Douw, commercieel directeur bij KIND Horen. “Mensen kregen de ruimte en tijd om stands te bezoeken en deden dat ook echt, er was veel interactie en er hing een goede sfeer. Ook mensen van winkels die niet met ons samenwerken kwamen bij ons kijken en kletsen, dat was erg leuk. Van mij mag het altijd wel op deze manier!”

Tags: