Specsavers geeft medewerkers tips bij signaleren eenzaamheid

Nog altijd is eenzaamheid een groot probleem in onze samenleving. In 2020 gaf gemiddeld 46,6 procent van de bevolking van 18 jaar en ouder in Nederland aan eenzaam te zijn (bron: vzinfo.nl). Door corona is dit aantal ongetwijfeld gestegen. In het kader van de Week tegen Eenzaamheid (van 29 september tot en met 6 oktober) zet Specsavers zich voor het tweede jaar op een rij in om eenzaamheid bespreekbaar te maken in haar winkels. Zo krijgen winkelmedewerkers tips om eenzaamheid te signaleren en om mensen te helpen. Als startsein van de Week tegen Eenzaamheid organiseert Specsavers op 28 september samen met partner Leger des Heils een concert met artiest Shirma Rouse in de Kazerne in Almere. Het concert is via livestream te zien of later te bekijken in de 130 andere buurthuiskamers van het Leger des Heils, in de rest van het land.

Tools voor winkelpersoneel
Het signaleren van eenzaamheid blijft een belangrijk speerpunt in onze samenleving. Vorig jaar organiseerde Specsavers, in het kader van de Week tegen Eenzaamheid, in samenwerking met de Luisterlijn een webinar voor haar winkelpersoneel over eenzaamheid. Deze webinar werd goed ontvangen en door 1 op de 3 medewerkers bekeken.

Ook dit jaar brengt Specsavers, in samenwerking met het Leger des Heils, eenzaamheid onder de aandacht van haar werknemers. In een video maken zij kennis met een ervaringsdeskundige en komen (aanvullende) tips aan bod die gebruikt kunnen worden bij het signaleren van eenzaamheid in de winkel. Medewerkers kunnen mensen bijvoorbeeld op weg helpen door ze bekend te maken met een buurthuiskamer van het Leger des Heils in de regio, een plek waar iedereen welkom is. “Eenzaamheid komt vaak voor onder een oudere doelgroep, een doelgroep die tevens bij ons in de winkels komt. Mensen met een verslechterd zicht of gehoor zijn soms geneigd te vereenzamen. Door onze medewerkers bewust te maken van het signaleren van eenzaamheid en de rol van de buurthuiskamer in de regio, hopen we op een laagdrempelige manier ons steentje bij te dragen”, zegt Remko Berkel, directeur Specsavers Nederland.

Plek om op te bloeien
Al voor het derde jaar op een rij steunt iedere Specsavers-winkel een buurthuiskamer van het Leger des Heils, een plek waar buurtgenoten op een laagdrempelige manier in contact kunnen komen met elkaar. Er zijn in Nederland 130 buurthuiskamers, wekelijks komen er ongeveer 15.000 mensen samen. Maaike van Oosterom, coördinator van de Buurthuiskamer in Utrecht Zuilen, vertelt: “Overal in Nederland zijn eenzame mensen te vinden, die vaak onterecht het idee hebben dat ze er niet meer toe doen. Daarom zijn de buurthuiskamers zo belangrijk. Iedereen mag hier binnenlopen en het is een warme plek om anderen te leren kennen. We doen hier van alles samen – van koffiedrinken, tot breien en sporten. Ik heb mensen hier echt zien opbloeien. Ze worden weer zelfverzekerd en ik zie ze weer lachen. Dat is een kroon op mijn werk”.

Concert met Shirma Rouse
Om de Week tegen Eenzaamheid af te trappen organiseren Specsavers en het Leger des Heils op 28 september een intiem concert in de buurthuiskamer in Almere. Hier geeft zangeres Shirma Rouse een live optreden voor alle bezoekers en vrijwilligers van het Leger des Heils. Dit concert is georganiseerd vanuit de gedachte dat muziek verbindt. Bij het Leger des Heils weten ze als geen ander wat de impact van eenzaamheid is en de buurthuiskamers spelen een belangrijke rol in de bestrijding ervan. Het concert zal dan ook via een livestream in diverse buurthuiskamers te zien zijn of op een later moment te bekijken.