In de landelijke Week van Oorsuizen, die plaatsvindt van 5 t/m 11 februari 2024, is er extra aandacht voor tinnitus en de mogelijke behandelingen. In Nederland hebben naar schatting 1 tot 2 miljoen mensen last van tinnitus, oftewel oorsuizen, waarbij de geluiden variëren van tjilpende krekels tot ruisende zeeën. Ongeveer 15 procent daarvan kampt met chronische tinnitus, wat een enorme impact heeft op het dagelijks leven. Het kan leiden tot paniek, machteloosheid en soms zelfs tot het zoeken van wanhopige oplossingen in het buitenland. Hoewel er uitgebreid wetenschappelijk onderzoek plaatsvindt naar de oorzaak, is er nog geen remedie gevonden. Daarom is het van groot belang aandacht te schenken aan bewezen effectieve behandelingen en handvatten voor hoe hiermee om te gaan.
De Adelante tinnitusbehandeling helpt mensen met chronische tinnitus bij het verminderen van klachten en negatieve emoties, waardoor de levenskwaliteit verbetert. De behandeling is gericht op het hertrainen van het brein en de waarneming van de hinderlijke tinnitus met behulp van exposure (blootstelling).
Resultaten uit wetenschappelijk onderzoek tonen keer op keer aan dat gespecialiseerde cognitieve gedragstherapie bij mensen met chronische tinnitusbeperking zeer effectief is. Deze behandelingswijze wordt onder andere uitgevoerd door Adelante in het expertisecentrum tinnitus. Adelante streeft, samen met de patiëntenvereniging Stichting Hoormij, naar betere informatie over tinnitus, het doorbreken van stigmatisering, en het bieden van concrete en effectieve hulp aan degenen die hiermee te maken hebben.
Lees het persoonlijke verhaal van Bregje van Helmond op de website van Adelante, waarin ze vertelt over de verandering in haar leven van een kerngezonde vrouw tot ineens doof zijn en last hebben van tinnitus aan het linkeroor, en constant laagfrequente (brom)geluiden horen aan het rechteroor. Bregje vertelt over de impact die deze verandering op haar heeft.
Tags: Adelante